Copacii bioluminiscenţi ar putea înlocui iluminatul stradal într-un viitor apropiat

Primii copaci bioluminiscenţi ar putea înlocui iluminatul stradal într-un viitor apropiat, afirmă un cunoscut artist şi cercetător olandez.

847 afișări
Imaginea articolului Copacii bioluminiscenţi ar putea înlocui iluminatul stradal într-un viitor apropiat

Copacii bioluminiscenţi ar putea înlocui iluminatul stradal într-un viitor apropiat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Astfel, Daan Roosegaarde consideră că viitorul artei şi designului va fi marcat de inovaţii spectaculoase, notează huffingtonpost.com.

De la sisteme de aspirare uriaşe care vor fi create pentru a eradica smog-ul şi până la articole vestimentare "inteligente" care devin translucide atunci când posesorul lor le poartă, acest artist-designer-arhitect olandez a creat o serie de proiecte inovatoare în domeniul esteticii.

Cel mai recent proiect al său vizează înlocuirea iluminatului public cu plante bioluminiscente.

Daan Roosegaarde speră să folosească biomimetismul pentru a transforma copacii plantaţi în oraşe în surse de lumină pentru trecători. Inspirându-se din capacităţile luminiscente ale unor meduze, ciuperci şi licurici, Daan Roosegaarde şi cercetătorul Alexander Krichevsky de la State University of New York au iniţiat deja acest proiect, combinând ADN-ul unor bacterii marine luminiscente cu cloroplastele unor plante de interior.

Plantele strălucitoare în întuneric obţinute astfel la scală mai mică vor putea fi utilizate ulterior ca bază a unui proiect de proporţii mai mari - folosirea copacilor din oraşe pentru a înlocui sistemul de iluminat stradal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici