Elon Musk propune lansarea de bombe nucleare pe planeta Marte, pentru a o face locuibilă

Miliardarul american Elon Musk, creatorul PayPal, SpaceX şi Tesla Motors, a declarat într-o emisiune de televiziune că lansarea de bombe nucleare pe planeta Marte reprezintă o soluţie simplă, netă şi eficientă pentru a o face să devină locuibilă, informează huffingtonpost.fr.

5071 afișări
Imaginea articolului Elon Musk propune lansarea de bombe nucleare pe planeta Marte, pentru a o face locuibilă

Elon Musk (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Emisiunea "The Late Show" şi noul ei prezentator, Stephen Colbert, care l-a înlocuit pe celebrul David Letterman, au debutat recent pe micile ecrane, cu o serie de invitaţi de marcă, iar unii dintre ei au făcut o serie de declaraţii surprinzătoare. În ediţia difuzată joi seară, Elon Musk a confirmat această "regulă", evocând un subiect de care se simte foarte ataşat: amenajarea unei colonii umane pe Marte.

După părerea sa, "cea mai rapidă metodă" pentru ca Marte să devină locuibilă ar consta în lansarea unei bombe nucleare asupra fiecăruia dintre cei doi poli ai planete. Prezentatorul Stephen Colbert a reacţionat imediat şi a spus că Musk este un "super villain" ("erou negativ din filme inspirate din benzile desenate").

Potrivit IFLscience, lansarea unei bombe nucleare pe Marte ar produce un val uriaş de căldură, care ar determina topirea gheţurilor ce acoperă polii lui Marte şi ar conduce astfel la apariţia apei, necesară vieţii. Pe hârtie, totul pare simplu. Dar, în practică, această iniţiativă ar putea fi extrem de riscantă.

Conform părerilor exprimate de anumiţi oameni de ştiinţă, inclusiv de geofizicianul Michael Mann, lansarea de bombe atomice ar putea determina o iarnă nucleară, care ar împiedica dezvoltarea oricărei forme de viaţă pe Marte. Acest fenomen apare atunci când o bombă (sau un eveniment vulcanic) produce atât de mult praf şi cenuşă încât razele solare nu mai pot să străpungă atmosfera. Aceasta este una dintre ipotezele care ar putea explica dispariţia dinozaurilor de pe Terra.

O altă metodă prezentată de Elon Musk, mai lentă, ar consta în eliberarea unui gaz cu efect de seră la suprafaţa lui Marte, pentru ca atmosfera planetei să devină respirabilă - ipoteză susţinută de numeroşi cercetători, de mai mulţi ani.

Pasionat de acest subiect, Elon Musk a dezvăluit în aceeaşi emisiune şi planul său care ar permite pământenilor să ajungă pe Marte peste doi sau trei ani. El a propus, astfel, ca viitorii astronauţi să ajungă pe Marte la bordul rachetelor Falcon 9 produse de compania sa, SpaceX. Însă, după explozia uneia dintre ele, în iunie, ideea miliardarului american nu l-a "sedus" pe prezentatorul Stephen Colbert.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici