Exerciţiile fizice moderate îmbunătăţesc memoria persoanelor de peste 55 de ani

Exerciţiile fizice de intensitate moderată care sunt practicate în mod regulat, precum mersul pe jos, îmbunătăţesc memoria persoanelor în vârstă de peste 55 de ani şi împiedică fenomenul de deteriorare a capacităţilor mintale, asociat procesului de îmbătrânire.

179 afișări
Imaginea articolului Exerciţiile fizice moderate îmbunătăţesc memoria persoanelor de peste 55 de ani

Exerciţiile fizice moderate îmbunătăţesc memoria persoanelor de peste 55 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este primul studiu realizat pe adulţi în vârstă de peste 55 de ani, cu o bună stare de sănătate, care prezentau semne normale de atrofiere a hipocampusului, o regiune a creierului ce joacă un rol major pentru memorie, au precizat cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania, Universitatea Illinois, şi Universitatea Rice din statul Texas, autorii acestui studiu.

Studiul a fost publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences. Studiile precedente au relevat faptul că această zonă cerebrală se micşorează în mod natural pe parcursul vieţii adulte, afectând memoria şi contribuind la creşterea riscului de apariţie a demenţei.

La acest studiu au participat 120 de persoane cu vârstele cuprinse în intervalul 55 de ani - 80 de ani, sedentare şi care nu sufereau de demenţă. Jumătate dintre voluntari au fost incluşi într-un program ce includea mersul pe jos, cu o viteză moderată, timp de 40 de minute pe zi, trei zile pe săptămână. Ceilalţi voluntari au practicat doar câteva exerciţii uşoare.

Un test IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică) al creierelor lor a fost efectuat înainte de începerea studiului, apoi după şase luni şi din nou, la sfârşitul studiului, după 12 luni.

Savanţii americani au constatat că voluntarii care au practicat mersul pe jos au beneficiat de o creştere a hipocampusului stâng şi drept cu 2,12%, respectiv 1,97%, după un an.

În schimb, voluntarii din grupul ţintă au suferit o scădere cu 1,4% respectiv 1,43% a celor două regiuni cerebrale, acest fenomen fiind considerat normal, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.

În opinia cercetătorilor, exerciţiile fizice contribuie la creşterea concentraţiei în organism a unei proteine ce aparţine dintr-o familie de factori neurotrofici esenţiali pentru supravieţuire şi pentru regenerarea neuronilor - etapă vitală pentru formarea unor noi capacităţi de memorare.

O creştere în volum a hipocampusului este asociată cu o creştere a concentraţiei din sânge a acestei proteine.

Studiul a fost finanţat de National Institute of Aging din Statele Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici