Explozie de energie: Jeturi de materie expulzate de o gaură neagră, surprinse în cea mai detaliată imagine de până acum

Această imagine surprinzător de frumoasă ne arată în detaliu jeturi de particule şi energie expulzate dintr-o supermasivă gaură neagră. Imaginea a fost luată cu ajutorul telescoapelor radio situate în emisfera sudică a Pământului.

1631 afișări
Imaginea articolului Explozie de energie: Jeturi de materie expulzate de o gaură neagră, surprinse în cea mai detaliată imagine de până acum

Explozie de energie: Jeturi de materie expulzate de o gaură neagră, surprinse în cea mai detaliată imagine de până acum (Imagine: NASA)

Gaura neagră se află în mijlocul galaxiei Centaurus A. Galaxia, numită şi NGC 5128, este la o depărtare de aproximativ 12 milioane de ani lumină, în constelaţia Centaurus.

Galaxia Centaurus A conţine o supermasivă gaură neagră, cu o masă de 55 de milioane de ori mai mare decât a Soarelui.

Folosind o reţea intercontinentală de radiotelescoape, o echipă internaţională de cercetători, din cadrul proiectului TANAMI (Tracking Active Galactic Nuclei with Austral Milliarcsecond Interferometry), a reuşit să obţină detalii intime ale galaxiei, potrivit Daily Mail.

Energia enormă expulzată din centrul galaxiei Centaurus A vine de la gazul şi materia atrase de enorma gravitaţie a găurii neagre. Prin procese care nu sunt pe deplin înţelese de către oamenii de ştiinţă, o parte a din această materie este scoasă în afară în jeturi opozante. Detaliile din structura jeturilor vor ajuta astronomii să determine modul în care se formează acestea.

Aceste jeturi de materie expulzată au un rol extrem de important, dar foarte greu de înţeles în formarea şi evoluţia galaxiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici