Expunerea la razele ultraviolete cauzează apariţia a 80% din totalul ridurilor vizibile

Soarele este principalul vinovat pentru îmbătrânirea pielii şi pentru apariţia majorităţii ridurilor vizibile (80,3%), potrivit unui studiu recent, ai cărui autori recomandă aplicarea pe piele a cremelor antisolare pe parcursul întregului an.

283 afișări
Imaginea articolului Expunerea la razele ultraviolete cauzează apariţia a 80% din totalul ridurilor vizibile

Expunerea la razele ultraviolete cauzează apariţia a 80% din totalul ridurilor vizibile - studiu (Imagine: Cristian Andreescu / Mediafax)

Razele ultraviolete cauzează îmbătrânirea pielii şi apariţia a 80,3% din totalul ridurilor, afirmă autorii acestui studiu care a fost realizat pe un eşantion de 298 de femei, din care jumătate adorau să se bronzeze, iar jumătate preferau să evite soarele.

Autorii studiului au descoperit, totodată, că o creştere cu 2% a vătămărilor pielii îmbătrâneşte chipul unei persoane cu până la trei ani, informează Daily Mail.

Expunerea pe termen lung la razele ultraviolete poate duce, de asemenea, la pigmentare excesivă, reduce elasticitatea pielii şi la o degradare a texturii pielii, inclusiv la îngălbenirea ei.

Alţi factori pot schimba şi ei felul în care arată pielea şi structura ei, printre aceştia numărându-se forţa de gravitaţie, procesul natural de îmbătrânire, poluarea, dieta, fumatul, bolile şi stresul.

Autorii acestui studiu, publicat în revista medicală Clinical, Cosmetic And Investigational Dermatology, au dorit să calculeze pentru prima dată doar efectele pe care le au razele ultraviolete.

Dermatologii au examinat chipurile a 298 de femei, cu vârstele cuprinse între 30 de ani şi 78 de ani, iar 12 experţi au analizat fotografiile individuale ale acestora, proiectate pe un ecran.

Un alt grup de voluntari au privit chipurile acestor femei şi au estimat vârstele lor.

Rezultatele arată că efectul expunerii la razele ultraviolete creşte odată cu vârsta. Diferenţe semnificative au fost constatate la nivelul ridurilor şi al calităţii texturii pielii după vârsta de 50 de ani, iar persoanele care adoră să se bronzeze arată mai bătrâne decât vârsta lor reală.

Cercetătorii au calculat un "procent al vătămărilor solare" şi au estimat că Soarele este responsabil pentru apariţia a 80,3% din totalul ridurilor.

Ei au descoperit, totodată, că femeile cu un procent de vătămare solară de 80% îşi arată vârsta reală, femeile cu un procent de vătămare solară de 82% arată cu trei ani mai în vârstă, iar cele al căror procent de vătămare solară este de 78% arată cu trei ani mai tinere.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la L'Oreal Research and Innovation Center din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici