Gustul alimentelor, influenţat de elementele de decor. Cu ce culori asortăm mâncare pentru a obţine efectul dorit

Culoarea şi materialul din care este realizată vesela influenţează modul în care sunt percepute alimentele, potrivit rezultatelor unui studiu, publicat miercuri, ai cărui autori spun că roşul nu este o nuanţă potrivită pentru cei care vor să se îngraşe.

1245 afișări
Imaginea articolului Gustul alimentelor, influenţat de elementele de decor. Cu ce culori asortăm mâncare pentru a obţine efectul dorit

Gustul alimentelor, influenţat de elementele de decor. Cu ce culori asortăm mâncare pentru a obţine efectul dorit (Imagine: Hepta)

Printre factorii ce influenţează calitatea gustului se numără inclusiv culoarea şi materialul feţei de masă şi a veselei. Autorii studiului descurajează folosirea culorii roşu pentru stimularea apetitului.

"Modul în care percepem mâncarea constituie o experienţă multisenzorială, care nu are de-a face doar cu gustul şi cu textura alimentelor, ci şi cu aroma şi aspectul mesei", menţionează autorii studiului, publicat în revista Flavour.

"Înainte ca noi să gustăm mâncarea, creierul nostru îşi formează deja o imagine despre aceasta, lucru care ne afectează experienţa", spun experţii de la Universitatea din Oxford, autorii studiului. Potrivit acestora, culoarea roşu nu este potrivită. "Roşul ar trebui prezentat persoanelor care trebuie să îşi limiteze hrana, dar cu siguranţă nu celor care vor să se îngraşe", afirmă cercetătorii.

Autorii studiului au efectuat testele folosind veselă de mai multe culori, forme şi texturi, pentru a evalua impactul pe care aceasta o are asupra gustului. Ei au ajuns la concluzia că mâncarea picantă mâncată cu cuţitul este mai iute decât dacă este mâncată cu o lingură sau o furculiţă, iar, dacă este mâncată cu o furculiţă din plastic, ea pare a avea un gust "mai bogat".

La începutul anului, un studiu a arătat că o porţie de ciocolată caldă are un gust mai bun dacă este servită într-o ceaşcă portocalie sau crem, decât dacă este servită într-o ceaşcă albă sau roşie.

Specialiştii spun, de asemenea, că nu există nicio formulă magică legată de asocierea alimente-elemente de decor, totul depinzând de tipul de mâncare. De exemplu, paharele galbene fac ca lămâile să pară mai gustoase în sucuri, în tip ce paharele roz fac ca băuturile pe care le conţin să pară mai dulci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici