Măsuri pentru prevenirea hepatitei A. SFATURILE specialiştilor

Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară - spălarea mâinilor cu apă şi săpun, a legumelor şi a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate - şi vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

2527 afișări
Imaginea articolului Măsuri pentru prevenirea hepatitei A. SFATURILE specialiştilor

Măsuri pentru prevenirea hepatitei A. SFATURILE specialiştilor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Recomandările specialistului vin în contextul informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, potrivit cărora, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

"Virusul hepatitic A se distruge în apa cu salinitate ridicată. Dar virusul nu pluteşte singur, pentru că dacă ar fi singur s-ar distruge. El este închistat în dejecţii umane, de aceea distrugerea este mai dificilă", a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.

Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghiţită apă contaminată. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectării, turiştii se pot vaccina. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate cu apă şi săpun. "Şi legumele şi fructele vor fi spălate înainte de a fi consumate. Sigur că este important şi ca sursa de apă să nu fie contaminată", a adăugat Streinu Cercel.

Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic.

Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.

Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile. Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii, poate apărea şi icterul.

Potrivit specialiştilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuşi, odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici