Pericolul energizantelor pentru sănătate. Cât zahăr şi cofeină conţine o cutie de băutură şi ce afecţiuni provoacă

Băuturile energizante reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea consumatorilor, acestea având în compoziţie o cantitate foarte mare de zahăr şi cofeină. Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecţiuni grave ale sănătăţii şi chiar şi la deces.

9011 afișări
Imaginea articolului Pericolul energizantelor pentru sănătate. Cât zahăr şi cofeină conţine o cutie de băutură şi ce afecţiuni provoacă

Pericolul energizantelor pentru sănătate. Cât zahăr şi cofeină conţine o cutie de băutură şi ce afecţiuni provoacă (Imagine: Shutterstock)

Medicul Hans-Peter Kubis, expert în nutriţie, atrage atenţia asupra efectelor pe care consumul excesiv de băuturi cu efect energizant le are asupra sănătăţii. Acesta susţine că o cutie mare de energizant de circa 437 mililitri are în componenţă aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea instant, scrie Daily Mail.   

Efectul asupra sănătăţii celor care consumă în mod regulat energizante este unul devastator, medicul spunând că băuturile de acest tip pot cauza accelerarea ritmului cardiac, presiune arterială ridicată, probleme cu somnul, creşterea în greutate, spasme musculare, ameţeli şi senzaţie de vomă. Consumul acestui tip de băuturi în mod regulat poate cauza chiar moartea subită. 

Rezultatele descoperite în urma unui studiu realizat la începutului acestui an l-au şocat pe Kubis, astfel încât acesta susţine că nu mai consumă niciun fel de băuturi acidulate, văzând ce efect au acestea asupra organismului.

"Deşi există dovezi clare conform cărora cofeina poate avea şi efecte benefice asupra corpului, precum performanţe cognitive îmbunătăţile, cu toţii suntem conştienţi că aceasta poate avea şi repercursiuni fiziologice grave. Fiecare persoană are un anumit grad de sensibilitate pentru cofeină, şi anumite persoane mai tinere sau cele care au probleme cardiovasculare se expun unor riscuri. De fapt cofeina are tendinţa de a bloca aportul de sânge care ar trebui să ajungă la muşchi, rinichi şi alte ţesuturi".

Conform medicului Hans-Peter Kubis, combinaţia alcool-zahăr-cofeină poate păcăli creierul în a crede că se simte plin de energie, în timp ce restul corpului trebuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului, care uneori pot duce chiar la moarte.

Doctorul Kubis susţine oamenii ar trebui să se ferească de băuturile energizante. Comparaţia energizantelor cu cafeaua solubilă sau ceaiul sunt nepotrivite, susţine medicul, deoarece acestea din urmă nu se pot consuma foarte rapid, fiind de obicei prea fierbinţi. Pe deasupra, ceaiul sau cafeaua se servesc în cantităţi mult mai mici, iar acestea nu conţin de obicei mai mult de 51 de grame de zahăr.

"Băuturile energizante au gust dulce, astfel încât ele sunt foarte atrăgătoare pentru copii sau tineri, în timp ce ceaiurile nu sunt atât de atractive pentru aceştia deoarece pot fi amărui. Şansele ca un tânăr să consume un echivalent de 150 miligrame de cofeină din ceai sau cafea sunt foarte mici, în timp ce şansele ca aceştia să consume şi o a doua cutie de băuturi energizante sunt foarte mari", a declarat doctorul Kubis, conform sursei citate.  

      

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici