Prăjitura virtuală care poate fi gustată!

Un dispozitiv informatic care dă unui banal biscuit un gust savuros de ciocolată sau de brânză prin intermediul unor senzaţii vizuale şi olfactive a fost inventat de cercetătorii japonezi.

119 afișări
Imaginea articolului Prăjitura virtuală care poate fi gustată!

Prăjitura virtuală care oferă senzaţii reale, inventată de japonezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sistemul este compus dintr-o cască la care sunt ataşate o pereche de ochelari şi o cameră video, situată pe axa ochilor, conectate la un computer. Scena din faţa subiectului este aceeaşi cu aceea din realitate, cu singura diferenţă că dispozitivul poate adăuga efecte video peste imaginea filmată.

De exemplu, computerul poate pune un strat de ciocolată peste un biscuit. Purtătorul căştii crede că are în faţa sa o prăjitură cu glazură de ciocolată. Atunci când gustă, subiectul simte gustul real de ciocolată, deşi în realitate biscuitul nu este acoperit cu glazură. Senzaţia este reală, mai ales că şi casca generează un miros de ciocolată.

Mai mult, este posibil să fie schimbate aspectul şi aroma prăjiturii - căpşuni, brânză, ceai verde, portocală -, în funcţie de poziţia în spaţiu, raportată la camera video.

Acest prototip este rezultatul cercetărilor realizate de studenţii de la Universitatea Tokyo şi a fost prezentat, joi, la expoziţia anuală Digital Content.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici