STUDIU: Pachetele standardizate de ţigări ar putea ajuta la renunţarea la fumat

Mai multe studii privind impactul pachetelor standardizate de ţigări asupra sănătăţii sugerează că aceste ambalaje i-ar putea descuraja pe non-fumători să se apuce de fumat şi ar putea duce la o reducere a numărului de ţigări fumate în cazul fumătorilor.

937 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Pachetele standardizate de ţigări ar putea ajuta la renunţarea la fumat

STUDIU: Pachetele standardizate de ţigări ar putea ajuta la renunţarea la fumat (Imagine: Shutterstock)

Într-o serie de articole ştiinţifice publicate în revista Addiction, cercetătorii au declarat că deşi pachetele de tutun standardizate sunt încă de prea puţin timp pe piaţă pentru a oferi dovezi substanţiale, studiile efectuate până acum au arătat că ar putea ajuta la reducerea numărului de fumători.

Marea Britanie plănuieşte ca până în luna mai să devină a doua ţară din lume care va introduce ambalajele simple, standardizate pentru ţigări, după ce guvernul a promis luna trecută că va adopta o serie de măsuri legislative care vor intra în vigoare în 2016.

Australia a introdus pachetele standardizate în urmă cu doi ani, în contextul unei opoziţii puternice din partea industriei tutunului. Legea australiană prevede că ţigările să fie vândute în ambalaje simple, verzi, cu avertismente privind sănătatea tipărite pe ele, arătând efectele negative pe care fumatul le are asupra organismului.

În seria de articole din Addiction, cercetătorii susţin că după decizia din 2012 a Australiei, când pachetele simple au fost introduse, iar imaginile de pe ambalaje au fost mărite, fumatul în zonele exterioare ale cafenelelor, barurilor şi restaurantelor a scăzut , iar mai puţini fumători au lăsat pachetele la vedere, pe mese.

Un alt studiu a arătat că îndepărtarea graficii referitoare la brandul comercial a dus la o concentrare a atenţiei asupra avertismentelor privind riscurile de sănătate în rândul fumătorilor ocazionali şi al adolescenţilor care abia au început să fumeze.

Robert West, redactor-şef al revistei Addiction, a spus că efectul ambalajului simplu asupra tinerilor potenţiali fumători ar putea fi cel mai important impact iniţial.

"Chiar dacă ambalajul standardizat nu ar avea niciun efect asupra fumătorilor actuali şi ar face ca doar unul din 20 de tineri să reziste tentaţiei de a se apuca de fumat (în Marea Britanie), tot ar salva circa 2.000 de vieţi pe an", a declarat West în cadrul unei conferinţe de presă la Londra.

Companiile din industria tutunului s-au opus puternic noii legi, spunând că pachetele standard afectează drepturile de proprietate intelectuală referitor la brand şi nu vor face decât să crească rata de contrafacere şi contrabanda.

Dar Ann McNeill, profesoară la King's College din Londra şi expertă în domeniul dependenţei de tutun, a spus că producătorii de ţigări ar trebui să ia în calcul faptul că dacă produsul lor ar fi inventat astăzi, nu ar ajunge niciodată pe piaţă.

"Pentru un produs care dă dependenţă şi care ucide atât de mulţi dintre utilizatoprii săi, industria tutunului ar trebui să se considere norocoasă că măcar i se permite să-şi vândă produsele toxice şi să nu mai ceară să i se permită să le facă mai atractive prin ambalaje", a declarat Ann McNeill.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici