Trandafir galactic: Cum arată galaxiile care interacţionează

Noi imagini uimitoare surprinse de telescopul Hubble au fost făcute publice de NASA, cu ocazia aniversării a 21 de ani de la lansarea acestuia.

300 afișări
Imaginea articolului Trandafir galactic: Cum arată galaxiile care interacţionează

Trandafir galactic: Cum arată galaxiile care interacţionează (Imagine: NASA)

Astronomii au publicat o fotografie cu o pereche de galaxii care interacţionează, numite Arp 273, aflate în constelaţia Andromeda. Imaginea arată un pod între cele două galaxii separate de zeci de mii de ani lumină.

Noua imagine surprinsă de Hubble ilustrează o galaxie în formă de spirală, cunoscută sub numele de UGC 1810, care a luat forma unui trandafir ca urmare a gravitaţiei galaxiei de sub ea, UGC 1813. Punctele albastre strălucitoare reprezintă lumina rezultată din combinarea unor grupuri de stele foarte luminoase şi nişte stele tinere albastre. Aceste stele strălucesc puternic în lumina ultravioletă.

Galaxia mai mare din perechea UGC 1810 - UGC 1813 are masa de aproximativ cinci ori mai mare decât cealaltă.

Fotografia a fost făcută pe 17 decembrie 2010, iar perechea de galaxii surprinsă în imagine se află la o depărtare de 300 de milioane de ani lumină faţă de pământ.

"Timp de 21 de ani, Hubble ne-a schimbat viziunea asupra universului, permiţându-ne să vedem în trecut şi deschizându-ne ochii către minunile din jurul nostru. După tot acest timp, imaginile Hubble sunt un testament al muncii extraordinare pe care o fac oamenii din spatele celui mai faimos observator", a declarat Charles Bolden, administratorul NASA.

Telescopul spaţial Hubble a fost lansat pe obită pe 24 aprilie 1990, la bordul misiunii navetei Discovery STS-31.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici