Ion Cristoiu, despre plagiatul lui Ciucă: Problema nu este a autorului, este a conducătorului de doctorat

8953 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre plagiatul lui Ciucă: Problema nu este a autorului, este a conducătorului de doctorat
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia de plagiat în cazul premierului Ciucă trebuie să vină de la o instituţie de specialitate, nu de la un articol de presă, care poate fi doar punctul de pornire al unei investigaţii, şi trage un semnal de alarmă asupra calităţii conducătorilor de doctorate.
 
“Primul lucru care trebuie precizat este acesta. Din punct de vedere juridic, politic avem un articol pe un site scris de o jurnalistă, care nu e specialist. După părerea mea, adevăratele cazuri de plagiat trebuie să aibă două drumuri. 1. Cel plagiat se duce şi spune mi-a furat din cartea mea şi 2. Cel care descoperă plagiatul trebuie să se priceapă la domeniu. Numai dacă ai studiat domeniul respectiv îţi dai seama că a plagiat. (…)Bun. Am un articol pe un site. Acel articol este obligatoriu un punct de investigare realizată de o instituţie< a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News. 
 
Ion Cristoiu spune că o solicitare a demisiei premierului Ciucă ar trebui să vină numai după ce o instituţie specialiazată- CNATDCU- se va pronunţa, aceasta ţinând însă cont că în anul în care şeful Guvernului şi-a dat doctoratul nu era obligatorie citarea sursei în lucrare.
 
“Este cea mai mare prostie pe care o fac, o imbecilitate, toţi politicienii cer demisia. Eu cer demisia când am deja o decizie. Este aberant, vine o jurnalistă sau un jurnalist şi scrie că eu am spart Banca Naţională. Trebuie să mă aresteze? În cazul de faţă nu pun onestitatea profesională a domnişoarei, dar deocamdată noi toţi avem de-a face cu un articol. Nu am văzut teza, nu ştiu. Trebuie să văd teza. Şi-atunci trebuie să cerem demisia după ce o instituţie se pronunţă. După părerea mea nu cea care i-a dat doctoratul, ci CNATDCU. De ce? Pentru că acea instituţie este ca o justiţie. De ce trebuie să ţină cont acea comisie? Că în 2003 nu era obligatore citarea sursei”, a susţinut publicistul. 
 
Ion Cristoiu atrage atenţia că, în cazul plagiatului, problema nu este a autorului lucrării, ci a conducătorului tezei de doctorat, care ar trebui să fie o somitate în domeniu şi să supervizeze pas cu pas lucrarea unui doctorand pentru a depista dacă a copiat de la alţii.
 
“Problema nu este a autorului, este a conducătorului de doctorat. Cei care au dreptul să fie conducător de doctorat. Conducătorul de doctorat înseamnă că eu sunt la istoria literaturii române şi sunt profesor la literatură modernă. Şi vine o doctorandă, şi eu, conducător de doctorat, nu văd? Băi, dar tu ai copiat acolo! Teza de doctorat este îndrumată. Ministerul Invăţămîntului aprobă în şcoli de doctorat nişte tipi… Păi au fost doctori care erau generali, conducători de doctorat  Conducătorul de doctorat trebuie să fie o somitate în domeniu. Teza de doctorat nu înseamnă că vine unul şi o scrie. Se duce la un profesor, stabilesc tema. Îi spune să facă un referat… şi teza de doctorat o citesc nişte tipi şi spun stai puţin că ai plagiat sau ai făcut compilaţie”, a explicat publicistul.
 
În opinia sa, teza de doctorat ar trebui să fie regândită, astfel încât să devină o lucrare serioasă, care să poată fi folosită cu încredere de autorii de cărţi.
 
“Marea problemă la aceste teze de doctorat şi la domnul Ciucă este faptul că nu contribuie cu nimic. Teza de doctorat nu e o carte. Teza de doctorat e o furnică care scrie o lucrare foarte riguroasă şi ajută pe cei care scriu (…) Teza de doctorat trebuie regândită, să ne întrebăm la ce ajută”.
 
Ion Cristoiu mai spune că premierul Ciucă va avea de câştigat de pe urma acestui scandal deoarece a fost dezamorsat înainte de campania electorală din 2024, când şeful Executivului se profilează deja ca un potenţial candidat la Preşedinţie.
 
“Nicolae Ciucă are de câştigat de pe urma acestui scandal. Pentru că destinul lui e gândit să fie candidat la preşedinţie şi probabil că şi şef la PNL. În asemenea împrejurări… marele lui avantaj acum este că nu e compromis. Dacă acest scandal venea la anul, când el, ca premier, era mort. Cînd te duci la un consilier şi vrei să faci carieră politică, e ca la popă, zice spune-mi tot ce-ai făcut. Şi el zice am plagiat. Bine, atunci acum trebuie să pornim. Dacă el scapă acum, şi cred că scapă, nu mai poţi să revii cu scandalul. Este unul Florin Cîţu, da? A ajuns preşedintele Senatului, da? Şi-a mai amintit cineva de episodul SUA? Adică în momentul în care reiei subiectul în campania din 2024 şi tu l-ai rezolvat acum, subiectul e mort, gata”, a explicat publicistul.
 
Ion Cristoiu adaugă că, deşi o parte a presei încearcă să întreţină scandalul, nu sunt şanse ca premierul Ciucă să fie demis deoarece presiunea pentru un astfel de gest ar trebui să vină de la un grup din PNL, din coaliţie, de la preşedintele Iohannis sau în urma unor proteste de stradă masive.
 
“Există o parte a presei, useristă, care încearcă să întreţină scandalul. Dar întreţine nu prin dezvăluiri, ca la Cîţu, ci prin ce părere are vrăjitoarea Vişina despre plagiat. Şi aia vorbeşte şi laşi impresia că întreţii. Ca să-l loveşti pe Ciucă acum îţi trebuie ori din partid, adică se adună o grupare şi spune nu-l mai vrem, sau din coaliţie, vine Ciolacu şi spune nu, sau preşedintele. Sau iese un million de oameni în stradă. Câtă vreme nu există acest mecanism, dezvăluirile din presă nu au forţa… Cine îl obligă pe Ciucă să demisioneze?”, punctează publicistul.
 
“Singurul subiect de conflict este cererea publică a lui Zelenski că Ucraina vrea în NATO. Îi pune într-o situaţie cumplită pe americani şi pe NATO”
 
 Publicistul Ion Cristoiu afirmă că tensiunile create de o eventuală invadare a Ucrainei de către ruşi sunt generate de declaraţiile publice insistente ale liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, că ţara sa vrea să intre în NATO.
 
“Ruşii au un singur lucru. Nu să nu intre Ucraina în NATO, ci să se scrie că nu intră. Singura problemă pentru Rusia, singurul subiect de conflict este cererea publică a lui Zelenski că Ucraina vrea în NATO şi îi pune într-o situaţie cumplită pe americani şi pe NATO. Pentru că nu poţi să spui public domnule, noi nu te primim. Nu poţi să refuzi politicos câtă vreme a ajuns subiect de negociere. Nu uitaţi că pe noi ne-au trecut în valul doi de aderare tocmai ţinând cont de problemele ruşilor. Numai că atunci ruşii nu au zis să nu cumva să mergeţi. Totul a pornit de la faptul că avem nişte negocieri prea publice. În cazul unor negocieri poţi să ajungi la o înţelegere subterană. Adică NATO poate să vină public şi să spună ne vom extinde, dar nu te extinzi niciodată pentru că ai un tratat secret. Problema e că ruşii nu îşi permit un tratat secret”, a afirmat Ion Cristoiu.

“Neamţului Iohannis i s-a şi făgăduit că intrăm în Schengen şi a uitat de Germania”

Publicistul Ion Cristoiu critică reacţia oficialităţilor române la anunţul preşedintelui Emmanuel Macron că va trimite trupe franceze în România şi le interpretează ca un semn al trecerii noastre la un nou stăpân.
 
“Din punct de vedere al Bucureştiului, mie mi se pare un semn de trecere la un nou stăpân. Acele texte penibile… preşedintele României, Ciucă şi ministrul de Externe i-au răspuns în franceză lui Macron. De ce? Dacă erau olandezii, răspundeam în olandeză? În primul rând se vede că USR-ul nu are nicio treabă. Normal era ca opoziţia să spună dl preşedinte spuneţi-ne şi nouă despre ce e vorba”, a afirmat publicistul.
 
Ion Cristoiu este convins că anunţul preşedintelui Macron nu a venit dintr-odată, ci a fost rezultatul unor negocieri anterioare, sublininiind interesul acordat în ultimul timp ambasadorului Franţei la Bucureşti, Laurence Auer.
 
“Acum rezultă, şi din ce spune Bogdan Aurescu, şi ştiu şi eu, că au fost negocieri. Adică ieşi cu un comunicat. Ţii o conferinţă de presă şi te adresezi în primul rând poporului roman. Oameni buni, în legătură cu ce a zis preşedintele Macron, preşedintele Franţei, ţinem să precizăm (…) nu se poate să nu spui aşa ceva. Macron a spus dinadins că şi în România, şi a doua zi, spre stupoarea mea, şeful statului, premierul şi ministrul de externe au răspuns în franţuzeşte multumim Franţa. Şi dacă erau chinezi, le răspunde în chineză? Adică limba în care le răspunde este cea română. Am observat în ultimul timp că ambasadoarea Franţei începe să devină ambasadoarea SUA. Toată lumea se întâlneşte cu ea, există şi un calendar, în aceste zile trebuia semnat contractul cu corvetele, cu Naval Grup, care este franţuzesc şi o să ne dea dureri de cap de la olandezi”, a punctat publicistul.
 
Ion Cristoiu adaugă că, în actualul context european, când Germania şi-a pierdut influenţa după retragerea Angelei Merkel, şi pe fondul promisiunilor că România ar putea intra în Schengen, preşedintele Iohannis a uitat de Germania.
 
“Probabil neamţului Iohannis i s-a şi făgăduit că intrăm în Schengen şi a uitat de Germania. Depinde, dacă pierde Macron alegerile, ceea ce nu cred pentru că sunt prea mulţi interesaţi ca Franţa să redevină napoleoniană. Este clar că Germania nu are cum să-şi revină pentru că acel guvern e de coaliţie, de doi lei”, a punctat publicistul.
 
Ion Cristoiu mai spune că, dacă va fi război, România nu va fi afectată şi ironizează reacţiile SUA şi Germania la ameninţările Rusiei.
“Dacă izbucneşte un război, o să fie pe deasupra noastră. Singurul lucru, pe care îl spune şi Dâncu, e că vor veni refugiaţi. Nu cred că România va fi afectată. Dar încă o dată… spuneaţi că Ucraina nu e membră NATO. Dar ce, Polonia era membră NATO când a izbucnit al doilea Război Mondial? A invada o ţară înseamnă act de agresiune, agresiunea agresiunilor, şi ei zic impunem sancţiuni. Şi nemţii zic dacă invadaţi, oprim Nord Stream 2. Trebuie să spui dacă invadaţi începem războiul, venim şi noi cu trupe”, a mai spus publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici