Premieră în România: Primul ordin de protecţie provizoriu a fost emis în Constanţa

Primul ordin de protecţie provizoriu într-o situaţie de violenţă în familie din judeţul Constanţa a fost emis după ce un bărbat, în vârstă de 27 de ani, a fost acuzat de soţie că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, ar fi agresat-o.

3506 afișări
Imaginea articolului Premieră în România: Primul ordin de protecţie provizoriu a fost emis în Constanţa

Premieră în România: Primul ordin de protecţie provizoriu emis în Constanţa

Poliţiştii constănţeni au transmis, marţi, că a fost emis, luni, primul ordin de protecţie provizoriu într-o situaţie de violenţă în familie, după ce au aplanat un conflict apărut într-o familie din municipiul Constanţa.

Oamenii legii au stabilit că un bărbat, în vârstă de 27 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi-ar fi agresat fizic soţia.

„Având în vedere situaţia, în baza Legii 217/2003 şi a dispoziţiei OMAI 146/2018, poliţiştii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu au constatat că în cazul expus există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. Astfel, poliţiştii constănţeni au emis un ordin de protecţie provizoriu faţă de bărbatul în cauză, acesta fiind evacuat din locuinţă. De la intrarea în vigoare a legii, este primul ordin de protecţie provizoriu emis de poliţiştii constănţeni”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa.

Totodată, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.

Începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecţie prevede că agresorul este obligat să părăsească temporar locuinţa comună şi să păstreze o distanţă de minim 300 de metri faţă de victimă.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Ordinul prevede şi modul în care poliţiştii trebuie să acţioneze în situaţii speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici