Românii mănâncă mai multe fructe decât produc fermierii. Deficitul comercial ajunge la 600 de milioane euro

  • Consumul intern de fructe a consemnat un avânt important în ciclul economic post-criză, spre un nivel record de aproximativ 2,2 milioane tone în 2018,
  • Cifrele sunt furnizate de un studiu al Băncii Transilvania, care evidenţiază în acelaşi timp ritmul redus de creştere al producţiei interne.
261 afișări
Imaginea articolului Românii mănâncă mai multe fructe decât produc fermierii. Deficitul comercial ajunge la 600 de milioane euro

Producţia de fructe nu a ţinut pasul cu consumul, deficitul comercial ajunge la 600 mil. euro

Consumul intern de fructe a consemnat un avânt important în ciclul economic post-criză, spre un nivel record de aproximativ 2,2 milioane tone în 2018, notează un studiu al Băncii Transilvania, care evidenţiază în acelaşi timp ritmul redus de creştere al producţiei interne. 

Consumului de fructe pe locuitor a crescut la peste 110 kg în 2018, în contextul majorării venitului disponibil şi al orientării populaţiei spre o alimentaţie mai sănătoasă, care au contrabalansat tendinţa ascendentă a preţurilor.

În prezent, merele, perele, prunele, cireşele, vişinele, piersicile şi caisele au o contribuţie de peste 45% din consumul total de fructe din România. Se evidenţiază însă creşterea cererii pentru fructe meridionale şi exotice, spre nivelul record de 0.75 milioane tone în 2018.

Incidenţa pandemiei COVID-19 ar putea determina continuarea tendinţei de creştere pentru consumul de fructe în acest deceniu, scenariu susţinut şi de perspectiva convergenţei veniturilor spre nivelul din Zona Euro.

În ceea ce priveşte producţia internă de fructe se evidenţiază o schimbare de tendinţă, de la descendentă la ascendentă, în ultimii ani. Această evoluţie a fost determinată îndeosebi de ameliorarea randamentelor, confirmându-se tranziţia spre agricultura intensivă, factor care a contrabalansat tendinţa de scădere a numărului de pomi iniţiată în 1990.

Conform datelor INS producţia internă de fructe a consemnat o creştere cu un ritm mediu anual de doar 0,8%, până la 1,8 milioane tone, în perioada 1990-2018.

Se evidenţiază majorarea producţiei de cireşe-vişine şi de prune cu ritmuri medii anuale de 1,1%, respectiv 2,3% în perioada 1990-2018.

Pe de altă parte, producţiile de mere & pere, de caise şi de piersici s-au diminuat cu dinamici medii anuale de 0,3%, 1%, respectiv 3%. În 2018 randamentele la prune, cireşe-vişine şi caise se situau peste nivelurile din Polonia şi Uniunea Europeană.

Creşterea puternică a consumului intern de fructe nu a fost acompaniată de majorarea producţiei interne cu ritmuri similare, prin urmare deficitul balanţei comerciale cu fructe s-a intensificat în ultimii ani, până la un nivel record în 2019, de aproximativ 600 milioane euro.

Studiul băncii mai remarcă şi faptul că preţurile fructelor din România sunt în general mai mari (chiar şi de câteva ori) comparativ cu cele din Polonia, conform datelor Eurostat.

„În acest context, considerăm că există potenţial de dezvoltare pentru producţia internă de fructe, susţinut de perspectivele pozitive pentru cererea internă, oportunitatea ajustării deficitului comercial, posibilitatea redinamizării industriei alimentare (conserve) şi penetrării produselor româneşti pe pieţele regionale, europene şi mondiale”, încheie studiul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fructe,
analiză,
piaţă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici