Românii preferă în continuare să-şi retragă banii de la bancomate, în locul plăţii cu cardul

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în primele şase luni al acestui an plăţi la comercianţi în valoare de 7,6 mld. lei (1,7 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de ju­mă­ta­tea anu­lui trecut, potrivit d­atelor BNR.

907 afișări
Imaginea articolului Românii preferă în continuare să-şi retragă banii de la bancomate, în locul plăţii cu cardul

Românii preferă în continuare să-şi retragă banii de la bancomate, în locul plăţii cu cardul

Pe de altă parte, în intervalul ianuarie-iu­nie a acestui an retragerile de nu­merar au crescut cu 17% şi s-au apropiat de 38 mld. lei (8,5 mld. euro).

Românii au făcut în pri­mul semestru 66 milioane de plăţi la POS, ceea ce în­seam­nă că valoarea medie a unei tran­zac­ţii cu car­dul la comercianţi a fost de 115 lei, cu 2 lei mai pu­ţin faţă de primul semestru din 2015.

Pe de altă parte, valoarea medie a retrage­ri­lor de la bancomate a fost în intervalul ianuarie-iu­­nie de 598 de lei, ceea ce reprezintă aproxi­ma­tiv o treime din salariul mediu net lunar de circa 2.000 de lei. Spre comparaţie, în 2015 valoarea medie a retrage­rilor cu cardurile locale era de 554 lei.

Băncile percep de regulă co­­misioane de 0,2% pentru su­­mele retrase de la ATM, în timp ce plăţile la comercianţi sunt gratuite.

La finalul lunii iunie, băncile aveau în porto­folii circa 11,4 milioane de car­duri active, în creştere cu 800.000 de unităţi faţă de luna iunie a anului anterior. Cardurile active sunt cele utilizate în mod frecvent de că­tre deţinători.

În acelaşi timp reţeaua de POS-uri instalate de bănci la comercianţii locali număra la jumătatea anului aproape 148.800 de unităţi, un maxim istoric, cu circa 13.000 de unităţi mai multe faţă de nivelul din iunie 2015.

Numărul de bancomate a ajuns la 11.615, cu aproximativ 140 mai puţine faţă de anul anterior.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici