Atenţie la frauda "Mesaj de la şef". Infractorii cibernetici vizează angajaţii cu acces la plăţi

  • Infractorii cibernetici devin tot mai sofisticaţi în metodele lor de a ataca companiile şi angajaţii.
  • Una dintre cele mai recente ameninţări este frauda "Mesaj de la şef", care vizează angajaţii cu autoritate de a face plăţi.
623 afișări
Imaginea articolului Atenţie la frauda "Mesaj de la şef". Infractorii cibernetici vizează angajaţii cu acces la plăţi

Atenţie la frauda "Mesaj de la şef". Infractorii cibernetici vizează angajaţii cu acces la plăţi

O nouă ameninţare cibernetică vizează angajaţii cu acces la plăţi, avertizează DNSC.

Frauda "Mesaj de la şef" constă în contactarea telefonică sau prin e-mail a angajaţilor, de către infractori care se prefac a fi superiori ierarhici. Scopul este de a induce în eroare victima şi de a o determina să facă o plată falsă sau un transfer bancar fraudulos.

„Cu o simpla căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajaţii au fost păcăliţi de infractori care au impersonat o persoană din conducerea unei organizaţii. Nu de mult, angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe, realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, transmite DNSC.

Potrivit specialiştilor, un infractor sună sau trimite un e-mail pretinzând că este unul din manageri de top din companie. De obicei, este bine informat cu privire la organizaţie. Cere efectuarea urgentă a unei plăţi, folosind un limbaj persuasiv de tipul „avem încredere în tine / rămâne între noi / eu sunt ocupat acum”.

Deseori, cere ca plata să se facă într-un cont din afara ţării şi chiar a Europei.

De asemenea, cere angajatului să nu respecte procedura obişnuită de autorizare a plăţilor şi se referă la o situaţie sensibilă (control de la autorităţi, achiziţii etc).

Experiţii recomandă respectarea procedurilor interne de autorizare a plăţilor, fără excepţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici