NASA a reuşit să restaureze cu succes un alt instrument al telescopului spaţial Hubble

  • Agenţia spaţială a transmis că, în 28 noiembrie, a reluat operaţiunile spectografului Cosmic Origins
  • Spectrograful şi celelalte instrumente ale lui Hubble au avut deficienţe de funcţionare timp de aproape o lună
  • Cosmic Origins a fost instalat în 2009 pentru mai buna funcţionare a Hubble în colectarea de date care arată temperatura, densitatea şi compoziţia chimică a surselor de lumină
287 afișări
Imaginea articolului NASA a reuşit să restaureze cu succes un alt instrument al telescopului spaţial Hubble
Agenţia spaţială a dezvăluit că, la 28 noiembrie, a reuşit să reia operaţiunile spectrografului Cosmic Origins - un instrument instalat în 2009 pentru a oferi lui Hubble o şansă mai bună de a colecta date care să dezvăluie temperatura, densitatea şi compoziţia chimică a surselor de lumină.
 
Spectrograful şi celelalte instrumente ale lui Hubble au avut deficienţe de funcţionare timp de aproape o lună, din cauza unor probleme cu unitatea de control a telescopului şi a mesajelor de sincronizare pe care aceasta le generează pentru a opera instrumentele Hubble.
 
Aceste probleme de mesagerie au fost detectate pentru prima dată pe 1 noiembrie şi au dus la o pauză a Hubble, plus temeri că venerabilul instrument ar fi putut ajunge la sfârşitul duratei de viaţă, însă neplanificat. Din fericire, NASA crede că a reuşit să rezolve problema.
 
Actualizarea agenţiei legată de Hubble afirmă că lucrările au progresat în ceea ce priveşte „dezvoltarea şi testarea unor modificări ale software-ului instrumentului care ar permite operaţiunile ştiinţifice, chiar dacă acestea vor întâlni mai multe mesaje de sincronizare pierdute în viitor".
 
Acest cod nu este gata pentru implementare, dar se aşteaptă ca sarcinile de dezvoltare şi testare să fie finalizate în câteva săptămâni. Odată finalizat, spectrograful Cosmic Origins Spectrograph va primi actualizarea şi, dacă totul este în regulă, şi celelalte instrumente ale lui Hubble vor fi actualizate.
 
În acest moment, trei dintre cele cinci instrumente principale ale Hubble funcţionează: Cosmic Origins Spectrograph; Advanced Camera for Surveys; şi Wide Field Camera 3. Celelalte două, Space Telescope Imaging Spectrograph şi Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer sunt încă în stand-by până când NASA le va putea pune în funcţiune.
 
În cazul în care Hubble va deveni vreodată nefuncţional, succesorul său, Telescopul James Webb, va putea, cel puţin, să-i ia locul după ce a depăşit luni încă o problemă de pre-lansare. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici