Fidel Castro a dezvoltat o "obsesie" pentru preşedintele Barack Obama - WikiLeaks

Liderul cubanez Fidel Castro a devenit "obsedat" de preşedintele american Barack Obama, conform unor documente diplomatice confidenţiale americane, dezvăluite de WikiLeaks şi publicate de The Guardian, în ediţia online de sâmbătă.

38 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro a dezvoltat o "obsesie" pentru preşedintele Barack Obama - WikiLeaks

Fidel Castro a dezvoltat o "obsesie" pentru preşedintele Barack Obama - WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi a prezis că Statele Unite nu vor alege un preşedinte de culoare, Castro a salutat victoria lui Obama în alegerile prezidenţiale, iar articolele sale de opinie, publicate în cotidianul Partidului Comunist, au fost pline de laude la adresa acestuia.

Misiunea diplomatică americană de la Havana, obişnuită de mult timp cu diatribele liderului cubanez la adresa tiraniei SUA, nu era pregătită pentru mesajele admirative. "Reflecţiile lui Fidel din 9 iunie nu vor face decât să se adauge speculaţiilor contactelor noastre din societatea civilă şi diplomaţie, conform cărora Fidel este obsedat de preşedintele Obama", afirmă una dintre notele diplomatice.

Guardian îl ironizează pe liderul cubanez, titrând "Barack şi Fidel: ca multe mari poveşti de dragoste, şi aceasta a fost condamnată la eşec" şi apreciind că, totuşi, "amintirea pasiunii persistă".

"După ce a văzut zece preşedinţi americani - toţi hotărâţi să-l asasineze, să-l înlăture de la putere sau să-l izoleze - Fidel Castro are mai multe motive decât majoritatea oamenilor să fie atent la ocupantul Biroului Oval", adaugă ziarul britanic.

Discursul susţinut de Obama la Cairo, referitor la relaţiile Statelor Unite cu lumea musulmană, a inspirat un răspuns de 3.500 de cuvinte din partea lui Castro, care l-a lăudat pe preşedintele american, afirmând că acesta este "un foarte bun comunicator", cu "o capacitate de muncă impresionantă". El a afirmat că preşedintele american (desemnat în notele diplomatice drept POTUS) a preluat funcţia într-un "moment excepţional de complex" şi nu poate fi acuzat pentru dificultăţile moştenite în Orientul Mijlociu.

"Fidel simpatizează cu POTUS - în felul lui", afirmă o notă semnată de Jonathan Farrar, şeful misiunii americane la Havana, adăugând: "Fidel a continuat apoi încercările de a merge pe o linie îngustă, între impresia pozitivă asupra unui preşedinte american şi ideea că imperiul răului nu se va schimba niciodată".

Într-un alt articol, Castro afirmă că Obama este inteligent, sincer, onest şi binevoitor, salutând atribuirea Premiului Nobel pentru Pace şi apreciind că poziţia sa în problema încălzirii globale este curajoasă.

Ulterior, pasiunea lui Castro pentru Obama a început să se diminueze, cu un ton de dezamăgire şi un sentiment de trădare după poziţia adoptată de preşedintele SUA la summitul de la Copenhaga privind schimbările climatice. "După conferinţă, Fidel a scris trei articole consacrate atacării participării preşedintelui Obama la Copenhaga. Fidel numeşte declaraţiile de la conferinţă ale lui Obama «demagogice şi ambigue»", afirmă una dintre note.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici