Recomandările au fost prezentate miercuri preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acestea vin în urma consultărilor dintre agricultori, ONG-uri, consumatori şi comercianţi cu   amănuntul de produse alimentare, care au culminat cu trei sesiuni de negocieri maraton săptămâna trecută, subliniind opiniile profund divizate cu privire la viitorul agriculturii. 
     
   „Menţinerea situaţiei actuale, fie ea economică, socială sau de mediu, nu este o opţiune. Este nevoie de acţiuni îndrăzneţe şi rapide la toate nivelurile pentru a aborda «crizele multiple» care   afectează agricultorii, inclusiv impactul crescut al efectelor climatice, cum ar fi seceta, al inflaţiei şi al concurenţilor globali cu costuri reduse”, se arată în raportul aşa-numitelor Dialoguri   strategice privind viitorul agriculturii UE. 
     
   Recomandările raportului nu sunt obligatorii. Cu toate acestea, Von der Leyen a evidenţiat ideea unui consiliu consultativ pentru orientarea politicii agricole ca având un potenţial deosebit. 
     
   Cea mai importantă recomandare este o revizuire majoră a sistemului de subvenţii PAC al UE, care a fost lansat pentru prima dată în 1962 şi consumă o treime din bugetul multianual al blocului   comunitar. 
     
   În loc să aloce sprijin direct agricultorilor în funcţie de suprafaţa de teren pe care o deţin şi să coreleze acest sprijin cu standardele de mediu obligatorii, raportul recomandă ca   subvenţiile să fie acordate „agricultorilor activi care au cea mai mare nevoie”, pe baza „viabilităţii lor economice”. 
     
   Raportul a fost supervizat de profesorul universitar german Peter Strohschneider, care a prezidat o consultare similară în Germania în 2021. 
     
   Strohschneider a spus că „banii publici nu trebuie cheltuiţi pentru cei care nu au nevoie de ei”. 
     
   Printre alte propuneri ale raportului se numără programe de încurajare a consumatorilor să îşi reducă consumul de carne, inclusiv prin stimulente fiscale şi etichetare. O altă sugestie este   sprijinirea fermierilor să renunţe la creşterea animalelor, inclusiv o sugestie controversată de a introduce programe de cumpărare voluntară a fermelor în zonele cu niveluri ridicate de creştere   intensivă a animalelor. 
     
   Standardele de mediu actuale din cadrul PAC au fost eliminate temporar de către Comisie în urma protestelor fermierilor din primăvara acestui an, în cadrul cărora au fost arse anvelope, au fost   răsturnate statui în faţa Parlamentului European şi a fost împrăştiat bălegar pe străzile capitalelor UE. 
   Cum ar putea arata finanţare şi accentual pe mediu 
   Raportul propune ca agricultorii să primească stimulente în cadrul PAC pentru a-şi ecologiza practicile, precum şi dintr-un „fond de tranziţie echitabilă” care nu face parte din bugetul PAC şi care   este dedicat schimbărilor pe termen mai lung, cum ar fi conversia fermelor la metode „regenerative” sau ecologice. De asemenea, ar trebui să existe un pachet de împrumuturi de până la 3 miliarde de   euro din partea Băncii Europene de Investiţii care să acorde prioritate tinerilor fermieri. 
     
   Conform Grupului interguvernamental de experţi privind schimbările climatice, producţia şi distribuţia de alimente sunt responsabile pentru între 21 şi 37% din emisiile de gaze cu efect de seră, în   funcţie de criteriile măsurate. Peste jumătate din aceste emisii provin din creşterea animalelor.