Potrivit Deciziei Biroului Electoral (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României, prin continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se înţelege: afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice, respectiv materiale de propagandă electorală de orice tip care se referă la alegeri; difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegeri în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi.
Menţinerea conţinutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămâne afişat pe respectivele pagini sau aplicaţii, fără a fi promovat, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale.
MAI precizează, de asemenea, că este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot. Totodată, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală în intervalul cuprins între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării.
Pe timpul campaniilor electorale, nu au fost înregistrate incidente deosebite, efectivele MAI fiind mobilizate pentru a asigura climatul normal de siguranţă publică şi pentru a cerceta sesizările cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni electorale.
În ceea ce priveşte campania pentru alegerile prezidenţiale, au fost înregistrate 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în legătură cu procesul electoral: 141 s-au confirmat, 5 nu s-au confirmat şi treu sunt în curs de cercetare.
„45 de sesizări nu au fost de competenţa MAI şi au fost transmise spre soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central. Angajaţii MAI au aplicat 18 avertismente şi 25 de amenzi pentru săvârşirea unor contravenţii legate de procesul electoral, în majoritatea cazurilor fiind vorba de nerespectarea cadrului normativ referitor la afişajul electoral. De asemenea, se fac cercetări cu privire la 8 infracţiuni”, transmite MAI.
Referitor la campania electorală pentru alegerile locale parţiale, s-au înregistrat şase sesizări, dintre care două nu s-au confirmat, iar una a fost redirecţionată pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă.
Angajaţii MAI au aplicat o amendă pentru lipirea de afişe electorale în loc nepermis, respectiv pe un stâlp, şi fac cercetări cu privire la două infracţiuni.
Pe timpul campaniilor electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile de ordine publică la aproximativ 90 de manifestări cu caracter electoral.