Acțiunile companiei-mamă a Google, Alphabet, se prăbușesc la bursă și nu fără motiv: un director foarte înalt ierarhic, din cadrul Apple a dezvăluit că, în ultimele două luni, volumul de căutări efectuate prin Google pe browserul Safari a scăzut.
Este pentru prima dată în peste 20 de ani când se întâmplă acest lucru.
„Nu am mai văzut o astfel de scădere din 2003 încoace”, a spus Eddie Cue, vicepreședinte senior pe zona de servicii al Apple, în timpul audierii din procesul intentat de Departamentul Justiției din SUA împotriva Google, în cadrul acuzațiilor de practici anticoncurențiale.
Potrivit lui Cue, motivul scăderii este explozia serviciilor de inteligență artificială generativă precum ChatGPT sau Perplexity, pe care tot mai mulți utilizatori le preferă în detrimentul motoarelor de căutare tradiționale.
Informația a avut efecte imediate și dramatice pe bursă. Acțiunile Alphabet, compania-mamă a Google, au scăzut cu peste 7% după apariția declarațiilor în presă, ceea ce a șters din capitalizarea bursieră a companiei nu mai puțin de 250 de miliarde de dolari.
Nici Apple nu s-a simțit mai bine: titlurile sale au scăzut cu peste 1%, pentru că are parteneriat cu Google, legat de traficul din Safari, care aduce anual peste 20 de miliarde $ în veniturile companiei.
Declarațiile directorului Apple se suprapun pe cele două procese antitrust pe care le are Google în SUA – compania e acuzată că împiedică orice concurență reală, pe motiv că domină căutările online – Bingul lui Microsoft nu are nicio șansă în fața monstrului Google.
Este suficient să ne gândim că, potrivit Statcounter, în aprilie 2024, Google deținea 89,7% din piața globală a căutărilor pe internet, în timp ce Bing avea doar 3,9%.
Google încă domină, dar a scăzut vizibil față de sfârșitul lui 2022, când avea 93%. În aceste condiții, o scădere de sub 90%, cât are acum, e o premieră tragică pentru Google. Lucrul ăsta nu s-a mai întâmplat de zece ani!
Inteligența artificială devine o alternativă tot mai populară. Conform OpenAI, ChatGPT are acum aproximativ 400 de milioane de utilizatori activi pe săptămână. Deocamdată, majoritatea întrebărilor adresate acestor platforme nu sunt de natură comercială – un aspect ce limitează impactul asupra veniturilor Google, conform unei analize MoffettNathanson.
Chiar și așa, Wall Street nu mai pare impresionat de forța financiară a Alphabet. În ultimele 12 luni, acțiunile au scăzut cu aproape 12%, iar miercuri, pentru prima dată în 12 ani, compania a coborât sub un multiplu de 16 ori câștigurile estimate, potrivit datelor FactSet.
Alphabet a devenit astfel singura companie Big Tech evaluată sub media S&P 500 în ceea ce privește raportul preț/câștig estimat. Deși generează anual aproape 75 de miliarde de dolari cash flow, incertitudinile legate de viitorul său – între riscul de reorganizare forțată și competiția IA – pun o presiune tot mai mare asupra acțiunilor.
Google e ieftin pe bursă, dar nu fără motiv.