Alphabet, conglomeratul care deține Google, a anunțat miercuri seara că va aloca 85 de miliarde de dolari pentru infrastructură în 2025, într-un efort de a-și extinde strategia în domeniul inteligenței artificiale. Suma este cu 10 miliarde de dolari mai mare decât estimarea anunțată în februarie și depășește cu mult prognoza Wall Street-ului, care era de 58,84 miliarde de dolari, potrivit CNBC.
Motivul este cererea în creștere pentru serviciile de cloud. Alphabet a explicat că majorează investițiile ca răspuns la „cererea puternică și în creștere pentru produsele și serviciile noastre Cloud”, un segment care a înregistrat o creștere de 32% a veniturilor în al doilea trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut.
În mod obișnuit, piețele reacționează negativ la anunțuri privind cheltuieli crescute, însă de această dată reacția a fost pozitivă: acțiunile Alphabet au crescut cu până la 3% în tranzacțiile după închidere, chiar dacă au pierdut o parte din acest avans ulterior.
Analiștii consideră că investitorii au încredere în potențialul Alphabet de a monetiza investițiile în AI și de a transforma aceste cheltuieli în venituri consistente.
„Un bănuț economisit poate fi un bănuț câștigat, dar un bănuț investit cu cap poate aduce o liră înapoi”, notează CNBC.
Anunțul a venit în contextul unor rezultate financiare peste așteptări pentru al doilea trimestru, consolidând poziția Alphabet ca lider în tehnologie și AI, într-un moment în care competiția la nivel mondial se intensifică.
În timp ce marile companii tech, precum Alphabet, își dublează miza pe inteligența artificială, regiuni precum Asia devin tot mai atractive pentru investitorii aflați în căutare de randamente și piețe în dezvoltare.
Asia-Pacific a devenit rapid un punct fierbinte pentru industria creditelor private, în condițiile în care băncile își reduc expunerea tradițională. Potrivit datelor platformei de informații financiare PitchBook, activele gestionate în credite private au crescut de la aproape zero în anul 2000 la 62,3 miliarde de dolari în primul trimestru al lui 2024. Doar în ultimii ani, această sumă s-a dublat de la 34,3 miliarde în 2017, confirmând că finanțarea alternativă câștigă teren în regiune.
„Industria creditelor private își intensifică atenția asupra Asiei”, atrasă de „piețele de capital în evoluție și de decalajele tot mai mari de finanțare”, pe fondul retragerii băncilor, menționează raportul.
De la infrastructura digitală la credite private, 2025 se conturează ca fiind anul în care capitalul își caută drumuri noi. Nu neapărat mai sigure, dar mai promițătoare.