Prima pagină » Social » Care sunt preferințele culinare ale Papei Leon al XIV-lea

Care sunt preferințele culinare ale Papei Leon al XIV-lea

Papa Leon al XIV-lea, originar din Statele Unite, are o legătură profundă cu Peru, reflectată atât în preferințele sale culinare, cât și în activitatea pastorală de peste două decenii în această țară.
Care sunt preferințele culinare ale Papei Leon al XIV-lea
Andreea Tobias
09 mai 2025, 22:46, Social

Noul Papă Leon al XIV-lea, pe numele său Robert Francis Prevost, nu se sfiește să-și recunoască slăbiciunile culinare.

Fostul episcop, care a petrecut peste 20 de ani în Peru și a obținut cetățenia acestei țări, are o pasiune declarată pentru bucătăria peruană.

Într-un interviu acordat Canal N în 2023, pe când se pregătea să părăsească dioceza Chiclayo, Prevost a recunoscut cu nostalgie ce îi va lipsi cel mai mult: „Ceviche, ied, (tocană tipică din regiunea Lambayeque, n.r.), – sunt atât de multe mâncăruri!”.

Mărturisirea vine ca o confirmare a legăturii sale profunde cu cultura peruană, subliniate și de utilizarea limbii spaniole în primul său discurs ca Papă.

Margarita Flores, călugăriță care a lucrat alături de el timp de trei luni în Chiclayo, a dezvăluit și alte preferințe gastronomice ale Papei: „Îi plăcea și orezul cu pui și ají de pui”, o specialitate peruană bazată pe carne de pui în sos cremos.

„Femeia care gătea pentru el, doamna Castillo, trebuie să fi sărit în sus de bucurie. Nu avea nicio problemă să-i pregătească orice fel de mâncare, iar el aprecia tot ce îi gătea”, a adăugat Flores, prezentă la ceremonia de rămas bun organizată pentru Prevost.

Legătura Papei cu Peru a început în 1988, când a ajuns în misiune la Trujillo. Pe parcursul celor 21 de ani petrecuți în țara sud-americană, Prevost a ocupat diverse funcții religioase, inclusiv cea de vicar judiciar în arhiepiscopia de Trujillo și profesor de drept canonic. Activitatea sa pastorală s-a extins și în zone dificile ale orașului, unde a administrat mai multe parohii între 1988 și 1999.