Vorbind joi la o întâlnire în Antalya, ministrul german de externe Johann Wadephul a declarat că Berlinul îl „urmează” pe Trump în ceea ce privește cererea sa ca aliații NATO să atingă un obiectiv de 5 %. În prezent, alianța are un obiectiv de cheltuieli de 2 la sută.
„Vedem această (cerere) ca un angajament clar al Statelor Unite ale Americii față de articolul 5”, clauza de apărare colectivă a NATO, a adăugat Wadephul.
Dar Wadephul a semnalat, de asemenea, că modul în care țara va îndeplini obiectivul va fi prin adoptarea unei propuneri a secretarului general al NATO, Mark Rutte.
Olandezul a cerut membrilor NATO să ajungă la 3,5% din PIB pentru „cheltuieli militare dure” până în 2032, la care a sugerat să se adauge 1,5% din PIB pentru „cheltuieli conexe”, inclusiv infrastructura și securitatea cibernetică.
Rutte a susținut că consolidarea infrastructurii trebuie să facă parte din cheltuielile generale pentru securitate și a dat exemplul podurilor „pentru a ne putea conduce mașinile, dar și pentru a ne asigura, dacă este necesar, că podul va susține un tanc. Toate aceste cheltuieli trebuie să fie luate în considerare”, a spus el.
Propunerea lui Rutte este văzută ca un compromis care i-ar permite lui Trump să revendice o victorie la summitul liderilor NATO de la Haga de luna viitoare.
Berlinul este pregătit să îndeplinească obiectivul de 2% în acest an, după ce în ultimii 80 de ani s-a bazat foarte mult pe SUA pentru protecția sa.
„Când vine vorba de cheltuielile de bază pentru apărare, trebuie să facem mult, mult mai mult”, a reiterat Rutte în fața reporterilor din Antalya, adăugând că Rusia și-ar putea reconstitui forțele armate în 3-5 ani.
Dintre cele 32 de state membre ale NATO, doar Polonia se apropie în prezent de obiectivul de 5 %, în timp ce marile economii, inclusiv Italia și Spania, sunt sub vechiul obiectiv. Săptămâna aceasta, guvernul italian a informat NATO că a atins 2 %, deși nu este clar ce cheltuieli a inclus în calcule.
România a cheltuit în 2024 puțin peste 2,2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, la fel ca Suedia, Norvegia și Finlanda, potrivit raportului NATO pentru anul trecut. Cheltuielile de personal au fost cele mai costisitoare – de peste 43%.
Întreținerea și mentenanța tehnicii militare existente au reprezentat 14% din cheltuieli, iar aproape 32% pentru achiziția de tehnică militară. Un procent de 11% a fost dedicat investițiilor în infrastructură.
În total, România a cheltuit în 2024 peste 8,7 miliarde de dolari pentru apărare.
Obiectivul de 5% ce ar putea fi stabilit la cererea lui Trump va necesita schimbări bugetare în țara noastră.