Ambasada României în Statele Unite a transmis vineri, printr-o postare pe Facebook, că depune toate eforturile necesare pentru a obține lămuriri privind situația juridică a studenților români de la Universitatea Harvard, precum și a membrilor familiilor lor.
În același timp, au fost furnizate și informații despre posibilitățile de contactare rapidă a reprezentanțelor consulare, în cazuri urgente.
Reprezentanții Ambasadei de la Washington declară că urmăresc cu atenție situația apărută după hotărârea autorităților americane de a retrage acreditarea programului SEVP (Student and Exchange Visitor Program) pentru Harvard.
Decizia afectează direct studenții internaționali, inclusiv pe cei din România, scrie ambasada pe Facebook.
„Ambasada României la Washington urmărește îndeaproape evoluțiile generate de decizia Administrației SUA de ieri de a revoca certificarea programului Harvard pentru studenți internaționali și schimburi academice (SEVP), detaliile de implementare, respectiv consecințele acesteia asupra comunității de studenți români.”, a transmis Ambasada României în Statele Unite.
Universitatea Harvard are în prezent aproximativ 6.800 de studenți internaționali, conform AFP. Printre acești studenți se află și 34 de români, înscriși la programe de licență, masterat și doctorat.
În același mesaj transmis pe Facebook, Ambasada României în Statele Unite a transmis o listă de numere de telefon la care aceștia pot apela în cazul în care au nevoie de sprijin consular urgent.
De asemenea, Ambasada face apel și la comunitatea de studenți români din cadrul universității să mențină legătura cu autoritățile diplomatice.
„Rugăm comunitatea de studenți români de la Harvard, cu care suntem în legătură, să rămână în contact cu ambasada noastră.”
Pentru context, administrația Trump a anunțat joi că Universitatea Harvard nu mai are permisiunea de a înscrie studenți din alte țări. Mișcarea vine ca o intensificare a conflictului dintre Casa Albă și instituția de învățământ superior, scrie CNN.
Vineri, Universitatea Harvard a depus o plângere la o instanță federală, împotriva acestei mișcări „ilegale”, cum o numește această, de a retrage dreptul de a accepta studenți internaționali.