Universitatea Harvard a depus vineri o plângere la o instanță federală, după ce guvernul SUA a hotărât să-i retragă dreptul de a accepta studenți internaționali.
Reprezentanții universității susțin că această acțiune este „ilegală”. Plângerea depusă de Harvard arată că administrația a exclus instituția din programul Student and Exchange Visitor (SEVP), gestionat de Departamentul de Securitate Internă.
Universitatea consideră că această decizie vine ca răspuns direct la opoziția sa față de directivele guvernamentale, scrie CNN.
„Cu o lovitură de pix, guvernul a încercat să șteargă un sfert din corpul studenților de la Harvard, studenți internaționali care contribuie în mod semnificativ la universitate și la misiunea sa”, a declarat Harvard, conform relatărilor Reuters.
„Acesta este cel mai recent act al guvernului în represalii clare pentru exercitarea de către Harvard a drepturilor sale prevăzute de Primul Amendament de a respinge cererile guvernului de a controla guvernanța Harvard, curriculum-ul și „ideologia” facultății și studenților săi”, se mai precizează în documentul depus în instanță.
Harvard cere unui judecător să suspende de urgență ordinul emis de ministrul securității interne, Kristi Noem. Universitatea acuză o intervenție politică nejustificată.
Joi, administrația Trump a anunțat retragerea autorizației de înscriere a studenților internaționali pentru Harvard. Decizia ar afecta, în mod direct, mii de tineri din afara Statelor Unite care plănuiau să studieze acolo.
„Harvard nu mai poate înscrie studenți străini, iar studenții străini existenți trebuie să se transfere sau să își piardă statutul legal”, a declarat Departamentul de Securitate Internă al SUA.
Această nouă măsura afectează o mare parte din populația universitară, inclusiv profesori și studenți.