Prima pagină » Politic » Care este planul lui Nicușor Dan pentru România

Care este planul lui Nicușor Dan pentru România

Președintele Nicușor Dan a prezentat un plan amplu pentru dezvoltarea României, axat pe reforme în administrație, economie, sănătate, educație, justiție, cultură, mediu și sistemul social, subliniind nevoia de responsabilitate fiscală, sprijin pentru Republica Moldova și implicare activă în politica externă europeană și transatlantică.
Care este planul lui Nicușor Dan pentru România
Laura Buciu
26 mai 2025, 12:54, Politic

Reducerea dependențelor energetice, digitalizarea sistemului de sănătate, susținerea inclusiv financiară a dascălilor și bani pentru apărare – sunt doar o parte din proiectele președintelui Nicușor Dan pentru România. Își dorește susținerea traseului european pentru Rep. Moldova.

Nicușor Dan a spus că statul român cheltuiește prea mult față de ce își poate permite și asta poate să pună în discuție stabilitatea financiară. De aceea, crede că este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară.

Pe termen lucru, România are nevoie de o reformă temeinică, spune președintele.

„În ceea ce privește sistemul administrativ, e nevoie ca România să reducă birocrația și să digitalizeze. E nevoie ca România să reformeze procesul de acces și promovare în funcția publică. E nevoie de o reformă administrativ-teritorială și e nevoie de o reformă a sistemului electoral. În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și să eficientizăm cheltuiele statului, să asigurăm o guvernanță și un management profesionist la companiile de stat, să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacității agro-industriale și de procesare pentru a optimiza producția agricolă, să finanțăm un sistem corect de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene și să asigurăm un cadru favorabil investitorilor”, a spus Nicușor Dan, în discursul de învestire.

În ceea ce privește sistemul de sănătate, Dan spune este nevoie de digitalizarea întregului sistem.

„Este nevoie de o echilibrare între medicină primară și ambulatorie și sistemul de spitale. Este nevoie de o strategie de investiții în infrastructura din sistemul sanitar. Este nevoie de o extindere a rețelei de centre pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor care aleg să profeseze în medii rurale și orașe mici”, spune Dan.

În ceea ce privește educația, este nevoie să fie stimulat financiar personalul didactic.

„Este nevoie ca în sistemul educațional să stimulăm gândirea critică, este nevoie să corelăm învățământul cu piața muncii, este nevoie să investim în educația timpurie, adică în crește și grădinițe și este esențial să prevenim abandonul școlar”, potrivit președintelui.

În ceea ce privește justiția, este nevoie ca parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție din societate, spune Dan.

„Este nevoie de o reformă a unei instituții fundamentale, Inspecția Judiciară. Este nevoie să reducem timpul de soluționare a dosarelor prin măsuri administrative și uneori legislative. Este nevoie să redefinim procedurile de promovare a magistraților și este nevoie să reflectăm la legea Curții Constituționale”, a mai spus președintele.

În ceea ce privește mediul, Dan spune că este nevoie de o reformare a instituțiilor de autorizare și control.

În ceea ce privește zona culturală, este nevoie de un program național de acces la cultură și educație prin cultură.

În zona socială și a egalității de șanse, este nevoie de simplificarea și eficientizarea sistemului de pensii, de reforma sistemului de prestații sociale, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată și paliativă, de eliminarea obstacolelor la accesul femeilor la piața muncii și de combaterea violenței domestice.

În ceea ce privește politica externa a României, este nevoie de consolidarea relațiilor transatlantice, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, participarea României la NATO și participarea la dialogul dintre Uniunea Europeană și NATO, participarea la arhitectura europeană de apărare autonomă, de reducerea dependențelor critice în ceea ce privește energia, tehnologia și lanțurile de aprovizionare, consolidarea sistemului de apărare în fața războiului hibrid, mărirea treptată a procentului din PIB pentru apărare, în acord cu partenerii noștri, participarea activă a României în procesul de decizie la nivelul Uniunea Europeană.

„În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, e nevoie de sprijinirea parcursului său european, de consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport, crearea fondului de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova, continuarea și extinderea schimburilor culturale și academice și, nu în cele din urmă, funcționalizarea acelor instituții care produc dificultăți, vămile și autoritatea națională pentru cetățenie”, a spus președintele României.

Dan are un plan și pentru românii din Diaspora. „În ceea ce crește pe românii din Diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile și serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă și, în special, celor care doresc să se întoarcă pentru a investi în România, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români pentru copii și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din diaspora”, a spus Dan, în discursul despre prioritățile României pentru anii care vin.