În România, foarte puțini copii cu vârsta între 0 și 3 ani ajung într-o formă de educație antepreșcolară. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, doar 11,4% dintre aceștia sunt incluși în creșe sau alte instituții similare.
Situația a fost prezentată luni, în cadrul lansării noului raport OECD privind starea educației și competențelor din țară.
„Este bine sau e rău? E rău”, a afirmat Daniel David.
El a atras atenția asupra nivelului de incluziune care e foarte scăzut față de media altor state europene. El a menționat că există mai multe cauze pentru această situație, inclusiv lipsa infrastructurii și un tipar cultural care descurajează trimiterea timpurie a copiilor în sistemul educațional.
Daniel David a atras atenția și asupra necesității de extindere a rețelei de crește și a altor forme alternative.
„Avem nevoie de mai multe creșe, dacă nu mai multe creșe atunci alte unități – ludodeci, centre etc. Dincolo de infrastructură, avem nevoie de un curriculum deștept, astfel încât treptat să începem să formăm elementele de bază care vor sta ca fundament pentru dezvoltarea unor competențe de diverse tipuri”, a spus acesta.
Daniel David a explicat că sistemul românesc are încă multe provocări. Între altele, a menționat lipsa personalului calificat și o guvernanță „ușor ciudată”. În opinia lui, este esențial ca învățământul preșcolar să urmeze o logică care pregătește copiii pentru școală, nu doar să continue etapele anterioare.
„În profilul nostru cultural, nu ne dădeam copiii repede la școală. Trebuie să pregătim familiile să facă educație bună. Dacă nu îi putem aduce pe toți în unități educaționale, până le vom crea, hai să ne asigurăm că facem aceste programe de training parental și faptul că prin tehnologie punem resurse educaționale pentru părinți dacă doresc să le folosească în educația părinților… Deci trebuie să mergem pe mai multe direcții pentru a corecta deficiențele la acest nivel”, a declarat Daniel David, legat de importanța familiei în formarea timpurie a copiilor.
Raportul OECD, prezentat în aceeași zi, include mai multe recomandări legate de modul în care România poate îmbunătăți participarea timpurie în educație.
Documentul confirmă observațiile făcute și de autoritățile române, în special în ceea ce privește lipsa unei infrastructuri suficiente pentru copiii mici.