Prima pagină » Știri externe » Tinerii europeni își pierd încrederea în democrație. Suportul pentru regimuri autoritare crește alarmant în Franța, Spania și Polonia

Tinerii europeni își pierd încrederea în democrație. Suportul pentru regimuri autoritare crește alarmant în Franța, Spania și Polonia

Un studiu recent realizat de YouGov pentru Fundația TUI arată că încrederea tinerilor în democrație este în declin, mai ales în Franța, Spania și Polonia.
Tinerii europeni își pierd încrederea în democrație. Suportul pentru regimuri autoritare crește alarmant în Franța, Spania și Polonia
Sursa foto: X

Doar 57% dintre tinerii europeni cu vârste între 16 și 26 de ani consideră că democrația este cea mai bună formă de guvernare, iar în Polonia sprijinul coboară la doar 48%, în timp ce în Franța și Spania se situează în jurul valorii de 51-52%. Germania conduce clasamentul cu 71%.

Crește sprijinul pentru regimuri autoritare în Europa

Un fapt alarmant relevat de același studiu este că 21% dintre respondenți ar accepta un regim autoritar în anumite circumstanțe. În Franța, Spania și Polonia, sprijinul pentru autoritarism ajunge la 23%, în timp ce în Italia urcă la 24%, iar în Germania rămâne cel mai scăzut – 15%.

Thorsten Faas, politolog la Universitatea Liberă din Berlin, avertizează că „democrația este sub presiune, atât din interior, cât și din exterior”, mai ales în rândul tinerilor care se consideră de dreapta și sunt afectați economic – dintre aceștia, doar unul din trei mai sprijină democrația, scrie The Guardian.

Tinerii europeni devin tot mai polarizați și deziluzionați de guvernele naționale

Doar 6% dintre tineri consideră că guvernele lor funcționează bine. În același timp, 48% se tem că sistemul democratic din țara lor este în pericol, mai ales în Germania (61%), unde economia este în dificultate și extrema dreaptă câștigă teren.

În ciuda Brexitului, 73% dintre tinerii britanici își doresc revenirea în UE, iar 47% dintre tinerii europeni doresc relații mai strânse între Uniunea Europeană și Regatul Unit. Cu toate acestea, 39% percep UE ca fiind nedemocratică, iar 53% o consideră prea preocupată de detalii nesemnificative.

Economia, migrația și schimbările climatice. Priorități în schimbare

Sprijinul pentru politici stricte privind migrația a crescut de la 26% în 2021 la 38% în 2025. De asemenea, tinerii europeni cer Uniunii Europene să se concentreze pe combaterea inflației, apărarea externă și sprijinirea mediului de afaceri. Interesul pentru protejarea mediului scade – doar unul din trei tineri consideră că aceasta ar trebui să fie o prioritate mai mare decât creșterea economică, față de 44% în 2021.