Prima pagină » Știri externe » Finlanda și Lituania vor începe producția de mine antipersonal pentru uz propriu și pentru Ucraina

Finlanda și Lituania vor începe producția de mine antipersonal pentru uz propriu și pentru Ucraina

Cinci state NATO s-au retras din Tratatul de la Ottawa, invocând amenințarea rusă. Două dintre ele și-au anunțat deja intenția să producă mine antipersonal pentru uz propriu și sprijinirea Ucrainei. 
Finlanda și Lituania vor începe producția de mine antipersonal pentru uz propriu și pentru Ucraina
Sursa foto: X

Finlanda, Lituania, Polonia, Letonia și Estonia, toate membre NATO și ale Uniunii Europene, au aprobat retragerea din Tratatul de la Ottawa, care interzice utilizarea, stocarea și producția minelor antipersonal. Decizia parlamentelor celor cinci țări a fost luată pe fondul intensificării din cauza îngrijorărilor legate de înarmarea Rusiei și al angajamentului comun de a-și consolida capacitățile defensive.

Finlanda și Lituania sunt cele mai avansate în aceste demersuri și plănuiesc să înceapă producția internă de mine începând chiar de anul următor, atât pentru uz propriu, cât și pentru sprijinirea Ucrainei: „Vom cheltui sute de milioane de euro pe mine antitanc, dar și pe mine antipersonal. Industria noastră națională poate produce aceste mine”, a precizat  viceministrul apărării din Lituania, Karolis Aleksa, citat de Reuters.

Heikki Autto, președintele comisiei de apărare din Parlamentul finlandez, a justificat decizia prin nevoia de securitate internă și de solidaritate cu Ucraina: „Este nu doar dreptul, ci și datoria noastră să sprijinim Ucraina. În același timp, este important și pentru propria noastră securitate.”

Finlanda, care are cea mai lungă graniță NATO cu Rusia, 1.340 km, a stocat în trecut peste 1 milion de mine antipersonal, înainte de aderarea la tratat, în 2011.

Polonia, Letonia și Estonia sunt și ele pregătite

Polonia, Letonia și Estonia au aprobat și ele retragerea din tratat, dar nu au inițiat încă producția. Cu toate acestea, Polonia afirmă că poate produce milioane de mine „dacă este nevoie”, prin compania de stat PGZ S.A, iar ZSP Niewiadów, un producător privat polonez, intenționează să reia producția la scară largă în anul 2027.

Oficialii Letoniei au declar că țara are capacități industriale pregătite, iar Estonia consideră producția o „opțiune în rezervă”, fără planuri imediate.

Nu vor crea câmpuri de mine în timp de pace

Toate cele cinci țări au insistat asupra faptului că nu vor crea câmpuri de mine în timp de pace, ci le vor stoca pentru desfășurare rapidă în caz de amenințare. Minele vor fi marcate și demontate după încheierea unui eventual conflict, conform declarațiilor oficiale. Polonia a stabilit deja zone de graniță care ar putea fi minate în câteva zile, între obstacole din beton armat, potrivit unui oficial polonez citat de Reuters.

„Atunci când le avem în depozite, aceasta este cea mai bună garanție că nu vor trebui folosite niciodată”, a declarat parlamentarul finlandez Heikki Autto.

Criticii acestor decizii, în special organizațiile de campanie împotriva minelor, au avertizat că reluarea producției este costisitoare și că minele rămân un pericol grav pentru civili încă mult timp după război.