Scrisoarea mult temută privind noile tarife vamale pe care Statele Unite intenționează să le impună Uniunii Europene a fost primită cu aceeași răceală ca și celelalte mesaje similare trimise săptămâna trecută în întreaga lume. Piețele europene au deschis sesiunea de luni cu pierderi moderate, iar scăderea a fost și mai pronunțată în cazul Euro Stoxx 50. Tonul negativ pare să reflecte mai degrabă confuzie și indiferență decât panică, în ciuda faptului că este prima zi de tranzacționare după așa-numita „zi a eliberării” din 2 aprilie, scrie El Pais.
Faptul că noile tarife, estimate la 30%, nu vor fi aplicate până la 1 august oferă pieței un respiro și amână o reacție mai puternică, chiar dacă capitalele europene rămân sceptice în privința unei posibile înțelegeri. Astăzi se întrunesc miniștrii de Externe și Comerț, iar deși Uniunea Europeană își exprimă în continuare încrederea în negocieri și nu sunt așteptate represalii imediate, tot mai multe voci cer un răspuns ferm. Războiul comercial dus de Statele Unite vizează, în orice caz, întreaga lume: în aceeași zi de sâmbătă în care anunța măsurile împotriva UE, Donald Trump transmitea un avertisment și Mexicului.
În ciuda acestui context fără precedent în istoria recentă – cu excepția săptămânii haotice dintre 2 și 9 aprilie – bursele se mențin aproape de maximele anului, atât în Europa, cât și în Statele Unite. În Asia, indicele Nikkei a închis cu o scădere de 0,3%, dar bursele din China și Hong Kong au crescut cu aproximativ o jumătate de punct procentual, susținute de avansul exporturilor. Între timp, euro pierde teren în fața dolarului, în așteptarea unei tendințe clare de pe Wall Street, care la rândul său se prefigurează ușor negativă.
Analiștii de la ING consideră că este încă prea devreme pentru ca piețele să intre în panică:
„Mai sunt aproape trei săptămâni pentru a ajunge la un acord amiabil. UE era deja amenințată cu un tarif de 50% începând cu 1 iunie. Am renunțat să mai speculăm pe marginea unei strategii pe termen lung în aceste negocieri comerciale; ceea ce arată scrisorile din ultimele zile – în special cele adresate UE și Mexicului – este că ne apropiem de un moment decisiv. Aceste scrisori arată că administrația americană intensifică presiunea pentru a obține un acord.”