Aparatul administrativ din Palatul Victoria va fi reorganizat din temelii, într-un demers al premierului Bolojan de a reduce personalul cu 30-40%.
Funcționarii vor fi obligați să participe la concursuri de verificare a competențelor dacă vor dori să-și păstreze locurile de muncă, iar primii vizați sunt cei din Cancelaria Prim-ministrului.
De altfel, o restructurare a Cancelariei era pregătită încă din perioada interimatului lui Cătălin Predoiu, dar atunci se avea în vedere o reducere de doar 10% a posturilor.
Acum, se are în vedere o reducere a schemei de personal cu 30-40%.
Și Secretariatul General al Guvernului, care are în subordine RA-APPS, Transgaz și Transelectrica, va fi, de asemenea, restructurat, după același model.
Potrivit unor surse din Guvern, Corpul Înalților Funcționari Publici este vizat să fie eliminat.
Acest compartiment alcătuit din foști prefecți sau foști demnitari din ministere a fost înființat de Emil Boc.
Teoretic, Înaltul Funcţionar Public este apolitic şi beneficiază de stabilitate în funcţia publică tocmai pentru a asigura stabilitatea autorităţii sau instituţiei publice.
„Cu toate acestea, categoria înalţilor funcţionari publici este categoria cea mai expusă influenţelor politice, iar primii funcţionari înlocuiţi din funcţie atunci când se schimbă puterea politică sunt tocmai înalţii funcţionari publici”, potrivit juridice.ro.
Înalții demnitari pot fi selectați fără concurs, direct pe posturi-cheie, pe baza competențelor pe care se presupune că le au.
Prin organizarea acestor concursuri, premierul Ilie Bolojan vrea să stabilească un model de eficiență pentru toate ministerele.
Angajații din sistem au fost informați de schimbări și se pregătesc să dea concurs.