ANM a emis și avertizări de Cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică.
Astfel, în intervalul 26 iulie, ora 17 – 27 iulie, ora 06, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei. Vor fi intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici și medii dimensiuni (în general 2-4 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.
Codul portocaliu de instabilitate atmosferică și vijelii puternice va viza Banatul, Crișana, Maramureșul, vestul și nordul Transilvaniei și în vestul Olteniei. În același interval, vor fi vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h), grindină de medii și mari dimensiuni (în general 2-5 cm), frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Foto: ANM
ANM a actualizat prognoza meteo pentru acest weekend. Acum, toată țara se află sub coduri de caniculă în perioada 26 iulie, ora 10 – 27 iulie, ora 10.
Fenomene vizate sunt căldura persistentă, disconfort termic accentuat și noapte tropicală.
Astfel, Codul roșu implică un val de căldură care se va intensifica în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Dobrogei continentale, unde va fi caniculă și se vor înregistra temperaturi maxime de 39…43 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice vor fi cuprinse între 22 și 25 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Codul portocaliu va fi în vigoare în Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, în nord-estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei continentale. În aceste zone, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 35 și 39 de grade. Minimele termice vor fi de 18…22 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.
Codul galben se va extinde în nordul Crișanei, Maramureș, nord-estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei și pe litoral. Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Maximele se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar minimele în general între 17 și 20 grade.
Foto: ANM
ANM a emis cod galben, portocaliu și roșu pentru aproape toată țara pentru ziua de sâmbătă. Suceava și Botoșani sunt singurele județe care nu se vor afla sub această avertizare.
Începând de sâmbătă, ora 10:00, va fi Cod roșu în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Dobrogei continentale.
Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Dobrogei continentale, unde va fi caniculă și se vor înregistra temperaturi maxime de 39…43 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, caracterizând o noapte tropicală, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Tot pentru ziua de sâmbătă, ANM a emis un Cod portocaliu de caniculă în Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, în nord-estul și estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei continentale, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 35 și 39 de grade. Minimele termice vor fi de 18…22 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.
Sursa foto: ANM
În astfel de perioade, autoritățile emit și o serie de recomandări pentru populație pentru a face față valului de căldură excesivă. Populaţia este sfătuită să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 – 18.00, să regleze aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să poarte haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să facă duşuri călduţe şi să bea zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Totodată, trebuie evitat consumul de alcool şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină și se recomandă consumul fructelor şi legumelor proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă.