Electoratul din Dăbuleni vrea să-l trimită pe Mircea Geoană la Bruxelles

La Dăbuleni, localnicii sunt preocupaţi mai mult de cum creşte porumbul şi mai puţin de alegerile europarlamentare. Şi cei care merg la vot sunt hotărâţi: votează Mircea Geoană, că doar e senatorul lor. Faptul că acesta nu se află pe listele pentru Bruxelles nu pare să conteze prea mult.

21 afișări
Imaginea articolului Electoratul din Dăbuleni vrea să-l trimită pe Mircea Geoană la Bruxelles

Electoratul din Dăbuleni vrea să-l trimită pe Mircea Geoană la Bruxelles (Imagine din arhivă; Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Războiul afişelor şi a banerelor electorale între partidele înscrise în cursa electorală pentru Parlamentul European şi-a pierdut din consistenţa scrutinului din toamnă.

Drumul naţional DN 54 A, care uneşte municipiul Craiova cu Dăbuleniul şi mai departe graniţa cu judeţul Olt, este lipsit de culorile vii ale materialelor electorale, care, cu doar câteva luni în urmă, te urmăreau prietenos pe întreg traseul: din staţiile de autobuz, de pe stâlpii de electricitate sau din geamurile unora dintre localnici.

Feţele zâmbitoare ale candidaţilor, care te îndrumau să-i votezi, că n-ai să regreţi, au fost înlocuite pe indicatoarele rutiere de petele vizibile de var sau aracet învechit.

Răzleţ, câte un afiş electoral apare în drum, pe câte un stâlp de electricitate, amintindu-le timid localnicilor că la 7 iunie vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.

"Nu mă duc pentru că am treabă duminică. Sunt prins de alte probleme. Ce mă interesează pe mine de Europa?! Păi ce, pe ei îi interesează de noi?", ne spune un bărbat din Secui, care se opreşte lângă maşină şi care ne observă curiozitatea cu care priveam afişele electorale lipite cu generozitate într-o staţie de autobuz.

La câţiva metri, pe o bancă de lângă "Snack-bar-ul" din Secui, se află un bătrân pe care-l trădează o şapcă roşie cu însemnele PSD. Nu vrea să-şi dea numele, pentru că "află lumea-n sat şi de gura lumii e bine să te fereşti".

"Nene, eu îţi spun că lumea nu e interesată de alegerile astea. O să fie puţină lume la vot. Şi ăia, dacă se duc să-i scoată din casă, că altfel nu ies!", spune bătrânul.

Listele cu candidaţii partidelor înscrise în cursa electorală nu par să fie o necunoscută pentru el, care ne dezvăluie că stă mai mult în Craiova şi se uită la televizor, deci e "informat". El spune însă că nu puţini sunt consătenii care i-ar da votul liderului PSD, Mircea Geoană, "senator d-acia din colegiu", pentru a-l trimite la Bruxelles.

"Io mai ştiu pe ăştia de candidează. Doar unu' singur e de la Craiova, în rest sunt de pe la Bucureşti. Or să fie şi de ăştia care se duc la vot şi ei cred că-l votează pe Geoană. Te mai întâlneşti cu ei pe stradă, îi auzi vorbind, le spui că senatoru' n-are treabă cu alegerile şi ei spun că-l votează din nou, că-i de-al nostru", spune bătrânul.

Afirmaţiile lui sunt probate de afişele electorale de la alegerile parlamentare din toamnă, care, din loc în loc, au rămas nedezlipite şi care-l înfăţişează pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, alături fie de Valeriu Zgonea, fie de Ion Călin.

"Dezbaterile" politice din gura "Snack-bar-ului" atrag repede şi alţi localnici, care însă ne privesc suspicios şi ne întreabă de la ce partid suntem. După ce îi asigurăm că nu suntem nici simpatizanţi şi nici membri ai vreunui partid politic, îşi dau drumul la vorbă.

"Domne’ cei care sunt în partide trebuiau să vină să ne spună despre ce e vorba. Au venit aci doar de la PSD şi ne-au dat pixuri şi brichete. În rest, nimic", se plânge un bărbat, care se recomandă Ivan Avram.

"Păi hai să vedem cine candidează?! PSD-PC, PD, liberalii şi ăia de sunt singuri. Cum îi zice, domne’? Românca aia frumoasă. Nici nu mai am, tată, cu cine să votez. Ies la vot, dar degeaba îţi spun io cu cine votez, că în cabina de vot votez ce trebuie", spune Ivan Avram.

După aproximativ 30 de minute de mers cu maşina, ajungem în Dăbuleni.

În jurul amiezii, pe bulevardul central al Dăbuleniului, strada Unirii, ce se întinde pe aproximativ 4-5 kilometri, puteau fi zăriţi puţini localnici. Explicaţia am primit-o de la un bărbat care ne spune şoptit că este perioada fertilizării porumbului, una foarte importantă pentru o producţie sănătoasă.

Primul cu care stăm de vorbă este primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi (PSD), care spune că, deşi mulţi localnici merg la vot ca să-l aleagă pe Geoană, "lumea e informată".

"E adevărat că multă lume e tentată să se ducă să-l caute pe liste pe Mircea Geoană să-l voteze. Vă spun însă că la Dăbuleni lumea e informată. Am împărţit oraşul în şapte zone şi am organizat întâlniri şi le-am explicat cum e cu votul, ce face un europarlamentar şi care sunt candidaţii noştri", dezvăluie Drăgoi.

Edilul-şef se bazează pe o participare mare la scrutinul de duminică.

"Sunt 11.000 de alegători în Dăbuleni. Eu cred că vom fi undeva la 60 la sută prezenţă la vot. Am avut mulţi tineri plecaţi în afară, dar s-au întors acasă. Mai sunt cam 100 de persoane în Spania şi Italia. Şi acolo a ajuns criza", afirmă primarul din Dăbuleni.

Realitatea clienţilor din "Pati Bar", local plasat peste drum de Căminul Cultural, este alta.

"Nu vine, domne', lumea la vot, vedeţi-vă de treabă! Nu-i interesează. Altele sunt problemele. Iote aseară a dat grindina în zona de sud. Păi ce credeţi că-i interesează pe oameni: alegerile lor sau culturile? A zis primaru’ de 60 la sută? Păi numai dacă bagă autobaza de transport şi maşinile personale să-i ducă pe oameni la urne, dar nici aşa nu cred", spune Gelu Muncioiu, electronist de profesie.

Bărbatul spune şi el că vor fi alegători din Dăbuleni care-l vor căuta pe liste pe senatorul Mircea Geoană.

"Păi îi îndoctrinează de la partid, că-i partidul lu Geoană şi oamenii l-ar vota dacă l-ar găsi pe liste. Eu, personal, simpatizez cu PDL. Un partid cu persoane înfipte în realitatea cotidiană, cu un discurs bun. Personal, îmi place Radu Berceanu. De ce să nu zic, dar pe unde mă duc, le spun babelor să voteze acolo unde găsesc un singur trandafir", spune Gelu Muncioiu.

În Dăbuleni, la alegerile pentru Parlamentul European sunt aşteptate să voteze 11.069 persoane înscrise în listele electorale permanente, în oraşul de la Dunăre fiind amenajate şapte secţii de votare.

(Radu Vinţanu; corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici