FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

Românii din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în 221 de secţii de votare, având la dispoziţie 1.240.000 de buletine de vot - 620.000 de buletine pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

15 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă (Imagine: Mediafax Foto)

Militarii din teatrele de operaţiuni nu îşi vor putea exprima nici ei acest drept la alegerile din 30 noiembrie, deoarece legislaţia în vigoare prevede că "alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul". Potrivit Ministerului Apărării, cei 1.762 de militari români care participă la operaţiuni internaţionale nu vor putea vota la alegerile din 30 noiembrie, din cauza prevederilor legislative actuale privind scrutinul uninominal.

MAE a iniţiat, la începutul lunii octombrie, o campanie de informare a cetăţenilor români din afara graniţelor ţării privind noua procedură de votare, aferentă votului uninominal. În acest scop, începând din 2 octombrie, ministerul a inaugurat pe site-ul său secţiunea adresată alegerilor parlamentare, care poate fi accesată pe pagina de internet a MAE.

În această secţiune pot fi găsite informaţii referitoare atât la atribuţiile MAE în cadrul alegerilor, precum şi informaţii utile referitoare la activitatea Biroului Electoral de Circumscripţie 43, birou creat în premieră şi care are ca scop gestionarea alegerilor la nivelul circumscripţiei electorale pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

Românii din străinătate vor avea la dispoziţie 221 de secţii de votare.

În Colegiul uninominal 1 sunt incluse 27 de state şi 101 puncte de votare – Austria (o sectie de votare, la Viena); Belgia (patru sectii de votare dintre care două la Bruxelles şi câte una la Liege şi Anvers); Bulgaria (o secţie de votare la Sofia), Cehia (o secţie de votare, la Praga); Cipru (trei secţii de votare din care două la Nicosia şi una la Limasol); Danemarca (două secţii de votare, la Copenhaga şi Torring); Elveţia (o secţie de votare, la Berna); Finlanda (o secţie de votare la Helsinki); Franţa (cinci secţii de votare la Paris, Lyon, Marsilia, Nisa şi Strasbourg); Germania ( şase secţii de votare dintre care două la Berlin şi câte una la Hamburg, Bonn, Munchen, Stuttgart); Grecia (patru secţii dintre care două la Atena, una la Salonic şi una la Ieraklio); Irlanda (o secţie la Dublin); Italia (19 secţii de votare dintre care patru la Roma, două la Milano, două la Torino şi câte una la Genova, Florenţa, Treviso, Padova, Trento, Palermo, Cagliari, Napoli, Bologna, Trieste Şi Bari); Lituania (o secţie de votare la Vilnius) Luxemburg (o secţie de votare în Luxemburg), Malta (o secţie de votare la Valetta), Marea Britanie (14 secţii dintre care cinci la Londra, şi câte una la Leeds, Cardiff, Aberdeen, Southampton, Liverpool, Edinburgh, Birmingham, Oxford Şi Belfast-Ballymena.); Norvegia (o secţie de votare la Oslo); Olanda (două secţii de votare la Haga); Polonia (o secţie de votare la Varşovia); Portugalia (trei secţii de votare la Lisabona, Porto şi Algrave); San Marino (o secţie de votare la San Marino); Slovacia (o secţie de votare la Bratislava); Slovenia ( o secţie de votare la Ljubljana); Spania (20 de secţii de votare dintre care două la Madrid şi câte una la Alcala De Henares, Cosalda, Bilbao, Ciudad Real, Santiago De Compostela, Barcelona, Palma De Mallorca, Zaragoza, Sevilla, Roquetas De Mar, Murcia, Castellon De La Plana Şi Alicante, Valencia, Torrejon De Ardoz, Alcazar De San Juan, Malaga Şi Tarragona); Suedia (două secţii de votare la Stockholm şi Goteborg); Ungaria (trei secţii de votare la Budapesta, Gyula Şi Szeged).

Colegiul uninominal doi cuprinde 29 de state şi 41 de secţii de votare.

Cele 29 de state sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia – Herţegovina, Croaţia, Filipine, Georgia, India, Indonezia, Japonia, Kazahstan, Macedonia, Malaezia, Muntenegru, Coreea De Sud, Coreea De Nord, R.Moldova, China, Rusia, Serbia, Singapore, Sri Lanka, Thailanda, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan Şi Vietnam. Dintre cele 41 de secţii de votare, 4 vor fi la Chişinău, câte trei în Rusia, China, Ucraina şi Turcia, două în Serbia şi câte o secţie în celelalte state.

Colegiul uninominal 3 cuprinde 13 state: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Cuba, Mexic, Noua Zeelandă, Statele Unite Ale Americii,Chile, Uruguay şi Venezuela.

În colegiul uninominal 3 vor funcţiona 48 de puncte de votare, dintre care 30 în SUA ( trei la Chicago şi câte una în Washington, Atlanta, Hollywood, Dallas, Houston, Norfolk, Cleveland, Larose, Carolina De Nord, New York, Philadelphia, Boston, Bridgeport, Los Angeles, Seattle, Portland, San Francisco, Sacramento, Las Vegas, Phoenix, Salt Lake City , Denver Orange County, Riverside, Detroit, Indianapolis, Mineapolis). În Australia vor fi patru secţii de votare, în timp ce în Canada vor fi înfiinţate trei, iar în Chile şi Brazilia câte două.

În colegiul uninominal 4 vor fi cuprinse 24 de state: Africa De Sud, Algeria, Angola, Arabia Saudită, Egipt,Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Iordania, Irak, Iran, Israel, Kenya, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Nigeria, Pakistan, Qatar, Senegal, Siria, Sudan, Tunisia Şi Zimbabwe.

În acest colegiu vor funcţiona 20 de secţii de votare, dintre care, trei în Israel, trei în Africa de Sud, câte două în EAU şi Nigeria şi una în fiecare dintre celelalte state.

Şefii misiunilor diplomatice desemnează preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici