FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

Românii din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în 221 de secţii de votare, având la dispoziţie 1.240.000 de buletine de vot - 620.000 de buletine pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

15 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă (Imagine: Mediafax Foto)

Prin intermediul Ministerului de Externe vor fi distribuite secţiilor de votare din străinătate buletinele de vot, ştampila de control şi ştampilele cu menţiunea "VOTAT", formularele pentru încheierea proceselor-verbale precum şi două buletine de vot anulate, câte unul pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

De asemenea, tot prin intermediul MAE, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate vor transmite biroului electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul în afara ţării procesele-verbale cuprinzând rezultatele votării, buletinele de vot nule şi cele contestate, împreună cu contestaţiile depuse şi materialele la care acestea se referă, precum şi listele electorale utilizate în cadrul secţiei de votare.

Legea prevede de asemenea că "prin grija MAE vor fi transmise în ţară şi predate biroului electoral al circumscripţiei electorale pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, iar în cazul în care acesta şi-a încetat activitatea, Tribunalului Bucureşti documentele întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare organizate în străinătate".

AEP va face, la propunerea ministerului, acreditarea reprezentanţilor presei, radioului şi posturilor de televiziune străine, precum şi a reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale cu activitate în domeniul democraţiei şi al drepturilor omului.

Ministerul, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, asigură personalul auxiliar la biroul electoral al circumscripţiei pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

MAE a afişat de asemenea listele candidaţilor la 21 octombrie, după ce Biroul electoral al circumscripţiei 43 pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a anunţat candidaturile acceptate sau respinse.

Astfel, din partea PNL au fost acceptate, pentru Camera Deputaţilor, candidaturile lui Daniel Cătălin Zamfir, în Colegiul uninominal 1, Nicolae Dabija, în Colegiul uninominal 2, Ştefan Movilă, în Colegiul uninominal 3, Valeria Mariana Stoica, în Colegiul uninominal 4. Pentru Senat, din partea PNL candidează Petre Roman, în Colegiul uninominal 1 şi Luca Raymond, în Colegiul uninominal 2.

Propunerile UDMR acceptate de biroul electoral de circumscripţie sunt, pentru Camera Deputaţilor, cele ale lui Kiss Bela, în Colegiul uninominal 1, Balazs Attila, în Colegiul uninominal 2, Dancs Annamaria, în Colegiul uninominal 3, Koto Iosif, în Colegiul uninominal 4. Pentru Senat candidează Szabo Karoly-Ferenc, în Colegiul uninominal 1 şi Karolyi Bela, în Colegiul uninominal 2.

Din partea PRM candidează Viorel Sicoe, propus pentru un mandat de deputat în Colegiul uninominal 4, Ilie Ilaşcu, propus pentru un mandat de senator în Colegiul uninominal 1, Petru-Radu Toma, propus pentru Senat în Colegiul uninominal 2.

Biroul electoral a acceptat, din partea PDL, candidaturile lui William Gabriel Brînză, pentru Camera Deputaţilor, în Colegiul uninominal 1, Eugen Tomac, propus pentru un mandat de deputat, în Colegiul uninominal 2, Mircea Lubanovici, în Colegiul uninominal 3, Herman Berkovits, în colegiul uninominal 4. Pentru Senat, din partea PDL candidează Viorel-Riceard Badea, în Colegiul uninominal 1 şi Eugen Chivu, în Colegiul uninominal 2.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici