#vreaupreşedinte Diaspora şi preşedintele din online. Cât de mult contează votul românilor din străinătate

Mai puţin de o săptămână ne desparte de alegerile prezidenţiale. Agenţia MEDIAFAX vă prezintă rolul important pe care l-au avut românii din Diaspora la ultimele alegeri, dar şi cum se poziţionează candidaţii la alegerile prezidenţiale în mediul online.

1386 afișări
Imaginea articolului #vreaupreşedinte Diaspora şi preşedintele din online. Cât de mult contează votul românilor din străinătate

#vreaupreşedinte Diaspora şi preşedintele din online. Cât de mult contează votul românilor din străinătate

La ultimele trei runde de alegeri prezidenţiale, în 2004, 2009 şi 2014, votul românilor de peste hotare a fost unul decisiv, ajutându-l pe Traian Băsescu să obţină două mandate şi pe Klaus Iohannis să fie ales preşedinte în 2014.

Cum l-au ajutat voturile românilor din Diaspora pe Traian Băsescu să obţină două mandate de preşedinte

La alegerile prezidenţiale din 2004, în Diaspora s-au prezentat 40.869 de alegători. În primul tur, 54,06% au votat cu Traian Băsescu, atunci primar general al Bucureştiului, care era candidatul propus de Alianţa D.A. (PNL-PD n.r.). Alţi 25,73% l-au ales pe Adrian Năstase, la acea vreme premier şi care era susţinut de Uniunea Naţională PSD-PUR. Traian Băsescu a câştigat detaşat şi al doilea tur de scrutin din 2004, fiind votat de 72,12% dintre românii din străinătate.

Cei doi au mers pe sloganuri puternice. În timp ce Băsescu transmitea ”Să trăiţi bine!”, Adrian Năstase avea mesajul ”Suntem puternici împreună”.

Klaus Iohannis a câştigat primul mandat de preşedinte cu ajutorul românilor din Diaspora

Klaus Iohannis s-a clasat pe primul loc în opţiunile alegătorilor din Diaspora la primul tur de scrutin al prezidenţialelor, cu 73.912 voturi, reprezentând un procent de 46,17%. El a fost urmat de Victor Ponta, cu 25.466 de voturi (15,89%), Monica Macovei - 24.342 (15,20%) şi Elena Udrea cu 15.656 (9,78%), potrivit rezultatelor finale ale AEP.

La al doilea tur de scrutin prezidenţial, Klaus Iohannis a obţinut 89,73% din voturile românilor din Diaspora, în timp ce Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC a fost votat de numai 10,26% dintre românii de peste hotare.

Citeşte continuarea...

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici