6 factori de risc care duc la forme severe de COVID-19 sau accelerează decesul pacientului

Medicii şi cercetătorii încep să determine factorii agravanţi, cei care duc la o deteriorare a stării de sănătate pentru pacienţii cu COVID-19, relatează BFMTV.

9061 afișări
Imaginea articolului 6 factori de risc care duc la forme severe de COVID-19 sau accelerează decesul pacientului

Factorii agravanţi care accelerează decesul pentru pacienţii cu COVID-19

"Epidemia afectează pe toată lumea, este boala tuturor", a declarat miercuri dimineaţă, la BFMTV, Dr. Patrick Goldstein, şeful de urgenţă la Spitalul Universitar Lille amintind necesitatea respectării măsurilor de izolare pentru a combate coronavirusul.

Dar unele persoane sunt mai susceptibile să dezvolte cazuri severe de covid-19. Acum este o certitudine dobândită de lumea medicală care descoperă în fiecare zi elemente ale bolii.

"Este o boală pe care o descoperim pe măsură ce trece timpul” a spus profesorul Gilles Pialoux, şeful departamentului de boli infecţioase şi tropicale al spitalului Tenon din Paris. ”Este o boală care este mult mai complicat decât am crezut. Ea afectează mai multe organe, sistemul nervos, coagularea, inima, dă miocardită. "

Obezitate

Greutatea medie a persoanelor care mor din cauza coronavirusului este de 80 kg. Ştim acum că „riscul de a fi intubat este dublu - după ajustarea în funcţie de vârstă şi sex - pentru pacienţii care au obezitate severă”, indică pentru profesorul RMC Olivier Ziegler, endocrinolog şi nutriţionist la CHRU de Nancy. „Există un efect al dozei: cu cât masa corporală creşte, cu atât creşte riscul de a fi intubat şi ventilat”, continuă el.

Potrivit primelor date din registrul naţional publicat de Le Monde, 83% dintre pacienţii cu coronavirus în terapie intensivă sunt într-adevăr supraponderali. „Riscul (de a dezvolta o patologie severă şi, prin urmare, de a fi internat în terapie intensivă) creşte cu excesul de greutate şi a obezitatea”, explică profesorul Ziegler.

El reaminteşte că în Franţa 1,3 milioane de francezi se află într-o situaţie de obezitate severă (indicele de masă corporală mai mare de 35) şi că 600.000 de francezi au un IMC, calculat prin împărţirea greutăţii la înălţimea pătrată, mai mare de 40.

Cercetătorii emit o ipoteză despre o astfel de consecinţă, făcând analogii cu gripa H1N1. Profesorul Ziegler citează ca factori explicativi „un răspuns imun mai slab la infecţii” la persoanele cu obezitate, „o stare de inflamaţie cronică, adică produce mai multe citokine”, care poate, în caz de supraproducţie, să producă defecţiuni organice. „Au complicaţii cronice care sunt direct legate de importanţa excesului de greutate şi care interferează cu respiraţia”, adaugă profesorul.

Vârsta

Acest lucru a fost un fapt de la începutul epidemiei. Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe de coronavirus. Pe 15 martie, Înaltul Consiliu al Sănătăţii Publice a stabilit o listă de pacienţi cu risc, inclusiv persoane cu vârsta peste 70 de ani. 3.237 rezidenţi în case de îngrijire medicală pentru varstnici sau alte instituţii medico-sociale au murit din cauza coronavirusului, din cele 10.328 de decese înregistrate în total în Franţa.

De-a lungul săptămânilor grupa de vârstă s-a schimbat pentru ca acum vorbim acum despre persoane cu vârsta peste 60 de ani ca fiind mai expuse riscului.

Conform punctului de presa publicat pe 2 aprilie de Santé Publique France, între 16 şi 29 martie, 35% dintre persoanele care beneficiază de terapie intensivă aveau vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani şi 22% peste 75 de ani. La decesele fără comorbiditate, adică fără prezenţa altor boli, toate persoanele aveau vârsta peste 65 de ani.

Vârsta medie a celor internaţi între 1 şi 31 martie a fost de 68 de ani. „Media varstei persoanelor în terapie intensivă este în jur de 60 de ani, deci sunt jumătate dintre pacienţii au mai puţin de 60 de ani”, reaminteşte acum profesorul Pialoux, precizând că pacienţii din spitalul Tenon aflati în terapie intensivă au între „30 şi 78 de ani” “.

Sexul

Potrivit profesorului Pialoux raportul este de 7 bărbaţi pentru 3 femei internate în terapie intensivă, adică persoane care au dezvoltat o formă severă de convid-19.

„Probabil există o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este folosită pentru a face să intre virusul în celule”, emite o ipoteză şeful serviciului bolilor infecţioase si tropicale de la spitalul Tenon din Paris.

Grupa sanguină

Tipul de sânge ar putea fi, de asemenea, un factor agravant. „Este aceeaşi cale (intrare pentru virus, nota editorului), explică profesorul Pialoux. Este enzima de conversie care este receptorul virusului şi a cărei reglare este dependentă de sex.”

Persoanele din grupul O + sunt mai puţin susceptibile să fie afectate, deoarece au cei mai mulţi anticorpi care ar putea avea un rol de blocare. Conform unui studiu chinezesc, realizat în Wuhan, din 1.775 de pacienţi infectaţi, grupul A a reprezentat 38% din populaţie faţă de 26% pentru grupul O chiar dacă populaţia totală cu a doua grupă sanguină este mai mare decât cea a primului, detaliază Le Monde.

Boli cronice

În lista persoanelor cu risc publicată la mijlocul lunii martie de către guvern şi care rămâne actuală, potrivit Direcţiei Generale de Sănătate contactată de BFMTV.com, figurează pacienţii cu antecedente cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, au o intervenţie cerebrală sau o intervenţie chirurgicală.

Persoanele cu boală respiratorie cronică sau boala renală cronică la dializă şi bolnavii de cancer aflaţi în tratament, sunt de asemenea expuşi riscului, la fel ca şi diabeticii dezechilibraţi pe insulină.

„Ştim că există factori de risc şi ştim că există unii factori mai agravanti decât alţii precum diabetul, spune profesorul Pialoux. Dar nu ştim de ce diabetul agraveaza mai mult decât bolile cardiovasculare, de exemplu".

Astfel, cea mai recentă evaluare epidemiologică publicată de Santé publique France arată că 62% dintre persoanele spitalizate în terapie intensivă sunt cazuri de co-morbiditate, adică la tulburările acute sau cronice se adaugă la simptomele covid-19.

Tutun

Comitetul naţional împotriva fumatului din Franţa (CNCT) a lansat la sfârşitul lunii martie un strigăt de alarmă, indicând că acum s-a confirmat că „fumătorii au un risc crescut de a contracta această boală şi de a dezvolta o formă serioasă”.

Un studiu publicat în jurnalul medical News England Journal of Medecine, pe baza datelor chinezeşti, specifică faptul că riscul pentru fumători de a dezvolta o formă severă de Covid-19 este crescut cu 50%. Şi chiar 130% pentru riscul de deces, comparativ cu nefumătorii.

Sursă foto: Profimedia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici