Bolnavii cronici cer vaccinul anti COVID-19 nefolosit

  • România a primit o a doua tranşă de 140.400 de doze
  • Avem vaccin, dar este ţinut în congelatoare
  • Personalul medical are prioritate la vaccinare
8518 afișări
Imaginea articolului Bolnavii cronici cer vaccinul anti COVID-19 nefolosit

Sunt deja două vaccinuri aprobate, trei dacă îl pui la socoteală şi pe cel produs de AstraZeneca, aprobat în Marea Britanie. Deşi este cel mai ieftin şi uşor de depozitat, Agenţia Europeană a Medicamentului încă nu l-a aprobat şi nu are în plan să o facă în ianuarie. Era planul nostru de salvare, serul cel mai uşor de transportat şi administrat, care ar fi putut să dea o şansă la o viaţă liniştită bătrănilor. Una e să ţii un vaccin la congelator la minus 70 de grade, una e să îl ţii la frigider la 8 grade. 

Cu toate astea, am primit peste 140.000 de doze de vaccin Pfizer săptămâna aceasta. Doze care rămân în congelatoare. Şi, chiar dacă, logistic, ar fi greu de transportat pentru bătrâni sau bolnavi, ar putea fi vaccinaţi şi ei cu dozele pe care cadrele medicale nu se grănesc să le folosească. 

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, vorbeşte despre „acest refuz din partea celor care să fie primii - şi am fost de acord ca ei să fie primii ca să aibă cine să ne îngrijească. Deci statul trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru că altfel nu vom face decât să ne numărăm morţii.”

Sunt peste patru milioane de români înscrişi în programele naţionale de sănătate. Adică au boli grave, pentru care ar trebui să aibă prioritate la imunizare. De luni de zile au porţile spitalelor închise. Acum le au şi pe cele ale centrelor de vaccinare. 

„Este important să ne vaccinăm, este important să o facem la timp, este important să nu mai răspândim virusul. Se ştie că pacienţii cronici sunt cei mai expuşi infectării şi putem deveni acel vehicul de transport al virusului, deci vaccinarea este o mană cerească pentru noi, pacienţii cronici.”

Campania de vaccinare demarează foarte timid la noi. Vaccinăm puţin pentru că medicii sunt în concediu de Revelion ori s-au răzgândit. Organizatorii campaniei de vaccinare abia, abia încep să comunice. Iar oamenii au nevoie de răspunsuri la întrebările pe care şi le pun. 

„Se pare că deocamdată autorităţile nu vor să comunice cu noi. Noi am mediatizat destul de mult importanţa vaccinării, dar nu ne putem substitui statului român”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici