Comisia Europeană creează un mecanism de urgenţă care permite păstrarea vaccinurilor în UE

  • Comisia Europeană a creat un mecanism de urgenţă care îi va permite să controleze şi, eventual, să blocheze exporturile de vaccinuri produse pe teritoriul UE.
  • preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că UE ar putea lua „măsuri urgente” ca răspuns la lipsa vaccinurilor împotriva coronavirusului.
  • Bruxelles-ul a contractat 2,3 miliarde de doze de vaccin de la companiile farmaceutice pentru o valoare de 2,7 miliarde de euro.
160 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană  creează un mecanism de urgenţă care permite păstrarea vaccinurilor în UE

Comisia Europeană creează un mecanism de urgenţă care permite păstrarea vaccinurilor în UE

Comisia Europeană a creat un mecanism de urgenţă care îi va permite să controleze şi, eventual, să blocheze exporturile de vaccinuri produse pe teritoriul UE către ţări terţe, în urma problemelor legate de livrările de vaccinuri ale companiei AstraZeneca, relatează agenţia spaniolă EFE.
 
De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că UE ar putea lua „măsuri urgente” ca răspuns la lipsa vaccinurilor împotriva coronavirusului şi a invocat posibilitatea activării unei dispoziţii de urgenţă în Tratatul UE, în special articolul 122, care face posibilă intervenţia în caz de dezastre naturale sau evenimente excepţionale.
 
"Acest lucru ar oferi UE şi statelor membre mijloacele legale, adoptând măsuri urgente adecvate, pentru a asigura producţia şi furnizarea de vaccinuri eficiente pentru populaţia noastră," a spus Michel într-o scrisoare către liderii Austriei, Republica Cehă, Danemarca şi Grecia, a fost făcut public astăzi.
 
Acesta i-a „sugerat” preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, să „exploreze această cale imediat”, dacă problema aprovizionării cu vaccin nu este rezolvată cu dialogul.
 
În ceea ce priveşte mecanismul creat de Comisie, acesta nu ar exista „într-o lume ideală”, dar Bruxelles-ul a fost „obligat” să-şi asigure spatele după confruntarea cu AstraZeneca, care în primul trimestru al anului va furniza doar 25% dintre dozele semnate.
 
"Nu este controlul şi interzicerea exporturilor, ci doar controlul. Este cu un pas mai puţin", indica sursele, care precizează că sistemul este în interesul nu numai al sănătăţii cetăţenilor, ci şi al contribuabililor, care au plătit pentru aceste vaccinuri în avans şi le-a finanţat dezvoltarea.
 
Bruxelles-ul a contractat 2,3 miliarde de doze de vaccin de la companiile farmaceutice - aproximativ de două ori numărul de vaccinuri necesare pentru cei aproape 450 de milioane de cetăţeni din UE - pentru o valoare de 2,7 miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici