Coronavirus în lume LIVE UPDATE 16 mai: Numărul cazurilor COVID-19 în Italia / Germania a raportat 57 de decese

  • Cercetătorii francezi spun că primele cazuri de Covid-19 din Franţa ar putea data din luna noiembrie
  • Moscova începe testarea gratuită a locuitorilor pentru anticorpi de Covid-19. 200.000 de oameni vor putea fi testaţi zilnic
  • Autorităţi: Statele Unite vor avea 100.000 de decese din cauza Covid-19 până la 1 iunie
2612 afișări
Imaginea articolului Coronavirus în lume LIVE UPDATE 16 mai: Numărul cazurilor COVID-19 în Italia / Germania a raportat 57 de decese

Coronavirus în lume LIVE UPDATE 16 mai

Numărul cazurilor de COVID-19 din Italia e în continuă creştere. Peste 31.000 de decese anunţate de autorităţi

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 31.763 de morţi în Italia, cu 153 de decese produse în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate se apropie de 225.000.

Atac pe mai multe fronturi

Cum afectează Covid-19 corpul uman

Plămâni

La nivelul plămânilor apare deficitul de oxigenare, care duce la insuficienţă respiratorie. Medicul Virgil Musta îţi arată cum sunt plămânii bolnavilor de COVID-19. “Un pacient care prezintă o leziune iniţială, nu foarte accentuată, apare cu o opacitate care ne sugerează că ar putea să fie vorba despre o infecţie cu noul coronavirus. Avem imagini în care, vedeţi, mai mult de jumătate din plămân este plin de leziuni. Acestea sunt formele grave, care evoluează cu insuficienţă respiratorie şi de multe ori necesită intervenţia terapiei intensive şi ventilaţie mecanică”.

Sistem circulator

Coronavirusul deteriorează peretele interior al vaselor de sânge, endoteliul. Creşte astfel riscul de microtromboză, proces care presupune formarea unor mici cheaguri de sânge, care pot înfunda milioanele de vase capilare sangvine din corpul uman. Şi dacă endoteliul tinerilor rezistă, fragilitatea sa este o trasătură comună a sistemului circulator al celor mai expuşi pacienţi la COVID-19, cei care au diabet sau boli cardiovasculare. Trombozele sunt explicaţia pentru cedarea bruscă a unor organe vitale. Din cauza inflamării vasculare sistemice, medicii recurg, în cazul pacienţilor aflaţi în stare gravă, la filtrarea sângelui, pentru a potoli furtuna de citokine, răspunsul inflamator necontrolat al organismului.

Inimă

La nivelul inimii, sindromul inflamator distruge celulele miocardice, în forma severă a bolii. Asta poate duce la complicaţii cardiovasculare severe, precum sindromul coronarian acut sau insuficienţa cardiacă, explică chirurgul cardiovascular Adrian Molnar. “Ca răspuns inflamator al organismului, apar distrugeri celulare, printre care şi celulele miocardice. Virusul intră în celule prin nişte receptori, de acetilcolină şi reacţia dintre virus şi aceşti receptori duce la distrugerea celulelor, printre care şi miocitele cardiace”.

Piele

La nivelul pielii, urmele lăsate de COVID-19 se pot confunda uşor cu manifestările cutanate date de alte afecţiuni, explică dermatologul Olga Siminonescu. “Au câteva caracteristici: ele apar într-un context febril, sunt de mai multe feluri, vorbim despre egzantem polimorf. Această erupţie polimorfă în context febril poate fi urticariană, poate semăna cu varicela, poate semăna cu leziunile degerate acrale, cele din zona extremităţilor. Pot apărea şi leziuni violacee dureroase, care seamănă cu un anumit lupus”.

Sistemul nervos

Complicaţiile de la nivelul sistemului nervos sunt relativ frecvente, fiind explicate de mecanismul inflamator vascular, spune neurologul Liliana Cucoş “De obicei sunt semne uşoare, printre care putem enumera cefaleea sau durerea de cap, vertijul sau ameţeala, însă apar şi cazuri de accidente vasculare la pacienţii tineri, care se manifestă prin slăbiciune musculară la jumătatea corpului, prin tulburări de limbaj sau tulburări de nervi cranieni. Unul dintre semnele specifice afectării COVID-19 este afectarea mirosului şi a gustului. Dar nu este o afecţiune foarte gravă, ea este cumva reversibilă în câteva zile de la debutul bolii”.

Rinichi

În formele grave de boală, pacienţii pot face insuficienţă renală, chiar dacă nu aveau probleme renale înainte, explică nefrologul Raluca Bobeică. “Deşi procentul total al pacienţilor bolnavi de COVID-19 care dezvoltă insuficienţă renală acută în timpul infecţiei este destul de mic, aproximativ 3-9%, trebuie să reţinem că aceşti pacienţi au evident un prognostic mai rezervat. Este vorba despre insuficienţă renală acută, care uneori necesită proceduri de supleere renală, respectiv dializă”.

Afectarea dată de SARS COV 2 este multiorganică

COVID-19 este o lecţie de umilinţă pentru medici, care îi descoperă încontinuu noi manifestări. Infecţionistul Adrian Marinescu explică provocările pe care le întâmpină medicii. “E vorba de afectarea vaselor mici, nu vorbim numai de prinderea pulmonară, aşa cum ne-am aşteptat în primă fază, este afectarea multiorganică. Ce este diferit la acest virus, la SARS COV-2 este faptul că toate lucrurile s-au întâmplat repede. Nu este un virus ucigaş, dar este un virus contagios, asta a însemnat o răspândire rapidă la nivelul globului. Aflăm totuşi că are multe elemente noi cum ar fi partea vasculară, cum ar fi evoluţia prelungită, lucruri de care nu ştiam la început şi pe care le aflăm pe parcurs”.

Serviciul italian de Protecţie Civilă a comunicat, sâmbătă seară, că bilanţul epidemic este de 31.763 de morţi, iar numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus raportate până acum a ajuns la 224.760.

Italia pregăteşte redeschiderea frontierelor pentru cetăţenii statelor UE din 3 iunie
 
Guvernul Italiei elaborează un proiect de lege care prevede anularea restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene începând din 3 iunie, afirmă surse politice de la Roma citate de cotidianul La Repubblica.
 
Germania a înregistrat 620 de noi cazuri de coronavirus şi 57 de decese
 
Germania a înregistrat 620 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total depăşind 173.700 de infecţii, anunţă Institutul Robert Koch (RKI), conform cotidianului Le Figaro.
 
Islanda redeschide graniţele pentru turişti, dar toţi cei ce intră în ţară vor fi testaţi la sosire
 
Primul ministru al Islandei, KatrÍn Jakobsdóttir, a anunţat săptămâna aceasta că ţara le va permite turiştilor să intre începând cu 15 iunie, scrie The New York Post.
 
Cercetătorii francezi spun că primele cazuri de Covid-19 din Franţa ar putea data din luna noiembrie
 
Medicii francezi încearcă să identifice „pacientul zero”, iar în studiile lor au identificat cazuri posibile de Covid-19 încă din luna noiembrie a anului trecut, cu două luni înainte de primul caz oficial, scrie NBC News.
 
Un experiment realizat de japonezi arată cât de repede se răspândeşte noul coronavirus într-un restaurant
 
Un experiment realizat într-un restaurant, de televiziunea publică din Japonia în colaborare cu o echipă de specialişti, arată cât de repede se răspândeşte noul coronavirus în rândul persoanelor aflate în acelaşi spaţiu.
 
UNICEF construieşte un centru de tratament pentru Covid19 în cea mai mare tabără de refugiaţi din lume
 
UNICEF construieşte un centru de izolare şi tratament de 210 paturi în localitatea Cox's Bazar, cea mai mare tabără de refugiaţi din lume, după ce două persoane au testat pozitiv pentru noul coronavirus, scrie CNN.
 
Autorităţi: Statele Unite vor avea 100.000 de decese din cauza Covid-19 până la 1 iunie
 
Dr. Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite, a declarat că prognozele arată că până la 1 iunie vor fi înregistrate peste 100.000 de decese în ţară.
 
Moscova începe testarea gratuită a locuitorilor pentru anticorpi de Covid-19. 200.000 de oameni vor putea fi testaţi zilnic
 
Vineri, autorităţile din Moscova au început testarea gratuită a tuturor rezidenţilor, a anunţat primarul Serghei Sobyanin. Moscoviţii vor fi testaţi pentru anticorpii de coronavirus în 30 de clinici din oraş, scrie ABC News.
 
Prima ţară din Europa ce anunţă oficial că epidemia de coronavirus s-a încheiat
 
Institutul Naţional de Sănătate Publică din Slovenia a concluzionat că "toţi indicatorii arată o scădere a răspândirii coronavirusului în rândul populaţiei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici