Coronavirus: Stare de urgenţă până în mai 2021 într-o ţară unde locuiesc sute de mii de români

  • Guvernul spaniol a obţinut joi aprobarea Legislativului pentru o prelungire de şase luni a stării de urgenţă declarată duminica trecută.
  • Primul ministru Pedro Sánchez al Partidului Socialist (PSOE) a reuşit să primească suficient sprijin pentru planul său, în ciuda acuzaţiilor opoziţiei că îşi depăşeşte limitele încercând să-şi asigure o prelungire lungă evitând răspunderea pentru acţiunile sale în parlament.
4723 afișări
Imaginea articolului Coronavirus: Stare de urgenţă până în mai 2021 într-o ţară unde locuiesc sute de mii de români

Stare de urgenţă până în mai 2021 într-o ţară unde locuiesc sute de mii de români

În condiţiile noii stări de urgenţă, guvernele regionale au puterea de a decide dacă şi cum să limiteze mobilitatea la frontierele lor. Unsprezece regiuni ale Spaniei au închis sau vor închide curând frontierele înainte de Ziua Tuturor Sfinţilor, care cade într-o duminică, dar a fost prelungită până luni în unele regiuni, creând un weekend prelungit care ar putea însemna o creştere a călătoriilor, relatează ABC Espana.

Miscarea vine în timp ce coronavirus continuă să se răspândească în toată ţara, cu o creştere a cazurilor cu 71% în 15 zile, conform ultimului raport al Ministerului Sănătăţii. Numărul cumulativ de cazuri în 14 zile la 100.000 de locuitori este de 453, un alt nivel record.

Prelungirea de şase luni a fost obţinută cu 194 de voturi din 350: 155 ale coaliţie de guvernare a Partidului Socialist (PSOE) şi Unidas Podemos, 13 din Stânga Republicană Catalană (ERC), 10 din Ciudadanos (Cetăţeni), şase din Partidul Naţionalist Basc (PNV), trei din Más País şi Compromís, patru din Partidul Democrat al Cataloniei (PDeCat) şi câte unul din partidele regionale PRC, BNG şi Teruel Existe. Au fost 99 de abţineri şi 53 de voturi împotrivă.

Principalul grup de opoziţie, Partidul Popular (PP), s-a abţinut pentru a semnala că nu susţine ceea ce numeşte „abuz legal”. Liderul său, Pablo Casado, propunea în schimb o stare de urgenţă de două luni în vederea „salvării sezonului de Crăciun”.

Partidul de extremă dreapta Vox, care a devenit a treia cea mai mare forţă după alegerile din noiembrie 2019, a anunţat că va contesta starea de urgenţă la Curtea Constituţională.

Asigurând o prelungire de şase luni, Sánchez evită repetarea situaţiei care a apărut în martie, când a fost declarată prima stare de urgenţă în Spania şi Sánchez a fost nevoit să caute reînnoirea ei la fiecare 15 zile în cadrul unor dezbateri din ce în ce mai acerbe.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici