Dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19 ar putea fi întârziată. Nu se mai găsesc şoareci de laborator pentru teste

  • Este penurie de şoareci transgenici, necesari comunităţii ştiinţifice, relatează L'Express.
  • Dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19 ar putea fi afectată de lipsa acestora.
  • Numit hACE2, şoarecele de laborator, dezvoltat după epidemia SARS, este foarte util pentru testarea vaccinurilor pentru Covid-19. Dar este rar.
701 afișări
Imaginea articolului Dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19 ar putea fi întârziată. Nu se mai găsesc şoareci de laborator pentru teste

Sursă foto: Profimedia

În 2007, un cercetător de la Universitatea din Iowa, Paul B. McCray, a creat acest şoarece, în urma crizei SARS, pentru a putea dezvolta un tratament, menţionând că absenţa unui model animal la momentul respectiv a încetinit cercetarea. Un articol din France Culture revine la originea creării acestui şoarece foarte util, numit hACE2, relatează www.lexpress.fr.

Echipa doctorului McCray a căutat să introducă o enzimă umană (ACE2) în rozătoare, enzima care a fost identificată ca jucând un rol esenţial în invazia celulelor de către SARS-CoV. Obiectivul a fost de a putea face aceşti şoareci de laborator sensibili la boală şi, prin urmare, la un posibil tratament.

Astăzi, SARS-CoV-2, noul coronavirus apărut în provincia Hubei în decembrie trecut şi care îmbolnăvit peste 3 milioane de persoane în întreaga lume, are nevoie de aceeaşi enzimă ACE2 pentru a infecta celulele mucoasei respiratorii ale organismelor noastre.

Dar aceşti şoarece devin dificil de găsit. „Problema cu care ne confruntăm este că nimeni nu a folosit aceşti şoareci transgenici de la epidemia SARS-CoV-1 la începutul anilor 2000. Pentru că ”moda” acestui virus trecuse. De aceea, astăzi colonia de şoareci transgenici este redusă şi nu răspunde nevoilor comunităţii ştiinţifice. Laboratorul Jackson este în proces de amplificare a acestei colonii de şoareci transgenici, dar nu va putea să o comercializeze decât în mai sau la începutul lunii iunie. Nu se va intampla prea curand ”, explică Christophe d’Enfert, directorul ştiinţific al Institutului Pasteur din Paris.

Utilizarea şoarecilor de laborator este esenţială, dar timpul lor de producţie este lung. Şoarecii masculi sunt fertili după 5 săptămâni de viaţă, femelele după 7 săptămâni şi dau naştere după aproximativ 20 de zile.

Una dintre soluţiile Institutului Pasteur ar fi dezvoltarea propriilor şoareci transgenici, dar acest lucru nu este atât de simplu, în special din cauza naturii aleatorii a geneticii. "Avem alţi şoareci la Institutul Pasteur, care au o moştenire genetică diferită. În prezent, evaluăm dacă printre aceste colecţii există şoareci capabili să dezvolte în mod natural o infecţie cu coronavirus", a explicat Christophe d’Enfert la France Culture.

Aceste experimente sunt realizate într-un cadru etic: de la reproducere la laborator, întregul proces este încadrat după standarde foarte stricte. "Folosim cât mai puţine animale. Modelele celulare sunt utilizate în mod sistematic înainte de a se testa pe modele animale, pentru a testa doar strategiile care vor funcţiona",a subliniat directorul ştiinţific al Institut Pasteur. "Asigurăm bunăstarea animalelor. Suntem foarte atenţi".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici