Ficatul gras non-alcoolic te expune bolii provocate de coronavirus. Rezultatele studiului vizează aproape 2 miliarde de oameni

  • Persoanele care suferă de steatohepatită nealcoolică dezvoltă forme grave de Covid-19.
  • Un studiu realizat în Spania spune că afecţiunea este o adevărată poartă de intrare pentru coronavirus, mai ales dacă pacientul suferă de obezitate.
  • Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Journal of Hepatology şi vizează aproape 2 miliarde de oameni din lume.
7905 afișări
Imaginea articolului Ficatul gras non-alcoolic te expune bolii provocate de coronavirus. Rezultatele studiului vizează aproape 2 miliarde de oameni
Analizele realizate de mai mulţi cercetători intenaţionali au fost coordonate de Laboratorul de Medicină Moleculară de la Universitatea din Santiago de Compostela.
 
S-a descoperit că acolo unde steatohepatita nealcoolică este asociată de obezitate se vede o reacţie mai mare între enzima ACE2 şi Tmprss2, o moleculă care permite uniunea dintre membrana virusului şi celulă.
 
Cel puţin 80% din pacienţii cu forme grave de Covid19 din Spania suferă de obezitate şi printre simptomele cele mai întâlnite se numără şi insuficienţa hepatică.
 
Studiile medicilor spanioli arată în acelaşi timp că virusul nu are aceeaşi posibilitate de a îmbolnăvi persoanele care suferă de steatoză, chiar dacă prezintă şi obezitate sau diabet de tip 2.

Dr. Javier Crespo, preşedintele Societăţii Spaniole de Patologie Digestivă: „Descoperirile noastre sugerează că bărbaţii obezi, afectaţi de o boală hepatică prin acumulare de grăsime şi dacă aceasta este avansată prezintă simptomer grave de Covid, pentru că au o activitate crescută a uneia dintre moleculele absolut indispensabile pentru ca virusul să intre. Se explică astfel de ce bărbaţii obezi cu acumulare de grăsime la ficat au simptome mai grave de Covid19, în comparaţie cu femeile care au o stimulare mai mică a acestui receptor numit ACE2 şi cu cei care nu au această afecţiune hepatică. Este adevărat că acum este doar o posibilitate, dar putem să ne gândim că acest grup de pacienţi cu boli prin acumulare de grăsime, în formă avansată... Este important de spus asta. Deci nu toţi. De ce să nu fie acest grup prioritar pentru vaccinuri atunci când vor fi gata?”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici