Ludovic Orban: Campania de vaccinare nu va fi obligatorie. Pentru Bucureşti astăzi se semnează contractele de finanţare pentru zece spitale

  • Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie, dar că autorităţile vor lansa anterior o campanie de informare.
  • „Suntem aproape, se vede luminiţa de la capătul tunelului”, a spus şeful Guvernului.
2659 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: Campania de vaccinare nu va fi obligatorie. Pentru Bucureşti astăzi se semnează contractele de finanţare pentru zece spitale

Ludovic Orban: Campania de vaccinare nu va fi obligatorie. Pentru Bucureşti astăzi se semnează contractele de finanţare pentru zece spitale

„Nu mai avem mult. Deja e clar că este în fază finală de avizare cel puţin un vaccin dacă nu şi mai multe vaccinuri. Campania (de vaccinare-n.r.) nu va fi obligatorie. Autorităţile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze. Noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, noi putem să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar evident nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Desigur că vaccinarea e cea mai bună soluţie de a nu contracta această boală. O campanie reuşită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape, se vede deja luminiţa de la capoătul tunelului”, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a anunţat că autorităţile pregătesc o campanie pentru a prezenta avantajele vaccinării pentru cetăţenii români şi că autorităţile vor publica în această săptămână strategia de vaccinare.

„În cursul acestei săptămâni se va prezenta strategia de vaccinare. Pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate public, ulterior persoanele vulnerabile, persoane în vîrstă care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior cei care lucrează în zone esenţiale, critice, cum ar fi energie, furnizare de servicii de utilitate publică”, a mai spus Orban.

Potrivit acestuia, măsurile luate îşi arată efectele.

„Măsurile pe care le-am luat au reuşit să îşi demonstreze eficacitatea pentru că suntem în a treia săptămână consecutivă în care suntem relativ la un plafon, iar în săptămâna care a trecut a început să crească numărul de vindecări, ba chiar am avut o zi în care numărul de vindecări a fost mai mare decât al celor care s-au infectat”, a precizat premierul.

Orban promite fonduri fără precedent pentru sistemul de sănătate

Premierul a spus că s-a reuşit obţinerea unei finanţări de 1,270 de miliarde de lei, bani ce vor merge către spitalele din România. În Bucureşti, suma alocată pentru dotări în spitale este de 100 de milioane de euro.

„Evenimentul de astăzi este un eveniment în care se semnează contractele de finanţare pentru dotarea a zece spitale din municipiul Bucureşti. Guvernul României, odată cu izbucnirea pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Ruropene pentru a reuşi aprobarea alocării de sume din fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reuşit să obţinem o finanţare de un 1,270 miliarde, bani destinaţi înzestrării spitalelor cu aparate echipamente şi cu orice alte investiţii necesare. Această alocare este urmată de alocarea unei sume fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate. Este vorba de 6,1 miliarde de euro care vor fi alocaţi sistemului de sănătate în următorii 7 ani. 1,9 miliarde de euro prin programul naţional de recuperare şi rezilienţă şi 4,9 miliarde de euro urmează să fie alocaţi în cadrul bugetului Uniunii Europene în 2021-2027 din fondurile de coeziune. Gândiţi-vă că e vorba în total de o investiţie de aproape 7 miliarde şi jumătate de euro, investiţie care vine să suplinească absenţa unor finanţări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale în sănătate. Avem în plan realizarea celor trei spitale regionale pentru care s-au semnat deja contractele de finanţare. Este vorba de Spitalul Regional Iaşi, Spitalul Regional Craiova, Spitalul Regional Cluj-Napoca”, a spus premierul Ludovic Orban.

Alte obiective de lucru sunt construcţia de încă zece noi spitale de rang judeţean, modernizarea de spitale judeţene, modernizarea de spitale municipale şi orăşeneşti, cu alocarea de fonduri absolut fără precedent.

„Pentru Bucureşti astăzi se semnează contractele de finanţare pentru zece spitale. În total, contractele de finanţare pentru Bucureşti vor fi destinate către 22 de spitale, iar suma alocată pentru dotarea spitalelor cu aparatură echipamente şi alte investiţii necesare va fi de peste 100 de milioane de euro”, a spus Orban.

Orban: În oraşele în care s-a instituit carantina, am intrat pe o pantă descendentă

„Am făcut o analiză pe localităţile care au intrat în carantină. De exemplu: Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou din Sălaj, Baia Mare, cele care au intrat printre primele în carantină. Evoluţia e oarecum similară. Au mai rămas 3,4,5 zile în care a existat o tendinţă de creştere, după care s-a intrat pe un platou şi în toate aceste localităţi am intrat pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte numărul de infectări. Este o măsură care produce efecte favorabile. Sigur că nu a populară, sigur că generăm nemulţumiri în localităţile respective, pe de altă parte este soluţia absolut necesară”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a fost întrebat de jurnalişti dacă este posibilă deschiderea şcolilor în luna februarie 2021.

„Orice decizie luată de reluarea activităţii şcolare în clase este o decizie care trebuie fundamentată pe argumente în primul rând de natură epidemoiologică. Adică apărarea sănătăţii copiilor, a părinţilor, a bunicilor lor, pentru că realitatea este că marea majoritate a tinerilor sunt asimptomatici. (...) Sigur că ne dorim să deschidem şcolile, dar acest lucru nu se poate face decât pe baza unei analize foarte serioase”, a precizat premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici