Lupta exemplară împotriva pandemiei nu i-a ferit de coronavirus. Formarea unui nou focar COVID-19 e favorizată de un „mix exploziv”

  • În contextul epidemiei de coronavirs, Peru a devenit a doua cea mai afectată ţară din America de Sud, după Brazilia
  • Deşi a luat măsuri restrictive rapid şi a impus starea de urgenţă încă din 15 martie, Peru a înregistrat aproape 130.000 de cazuri de COVID-19 şi 3.788 de decese
  • Factorii care au favorizat răspândirea virusului SARS-CoV-2 în Peru sunt legaţi mai ales de stilul de viaţă al oamenilor
15760 afișări
Imaginea articolului Lupta exemplară împotriva pandemiei nu i-a ferit de coronavirus. Formarea unui nou focar COVID-19 e favorizată de un „mix exploziv”

Sursa FOTO: Profimedia

Specialişti: Nou epicentru al pandemiei de coronavirus, în formare

Situaţia cazurilor de coronavirus din America de Sud atrage atenţia autorităţilor regionale din domeniul sănătăţii, dar şi celor de la nivel mondial, care se tem de formarea unui nou epicentru COVID-19. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, în Brazilia şi Peru au fost înregistrate până acum aproape 500.000 de cazuri.

Peru a fost una dintre primele naţiuni de pe continentele americane care a impus măsuri preventive împotriva epidemiei de coronavirus. Deşi autorităţile au închis repede graniţele şi au solicitat oamenilor să rămână în case, ţara nu a fost ocolită de visusul SARS-CoV-2, care a lovit Peru extrem de puternic şi l-a plasat în topul celor mai grav afectate state de pe Glob.

Coronavirus în lume: America de Sud

Până luni, Peru confirmase peste 123.900 de cazuri de COVID-19 şi 3.600 de decese provocate de virus. Două zile mai târziu, statisticile indică faptul că numărul cazurilor se apropie de pragul de 130.000, iar bilanţul morţilor a ajuns la 3.788. Astfel, a devenit una dintre cele mai afectate ţări din America de Sud, fiind depăşită în cifre oficiale doar de Brazilia.

Cele două state au gestionat situaţia epidemică diferit. În timp ce preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a insistat pe ideea potrivit căreia pandemia de coronavirus nu este o ameninţare reală, preşedintele peruan Martin Vizcarra a declarat încă din 15 martie starea naţională de urgenţă, închizând totodată graniţele statului.

CNN: Cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie?

Totuşi, virusul a găsit o cale de a pătrunde în Peru, unde s-a dezlănţuit cu putere.

Aproximativ 85% din paturile de la secţiile de terapie intensivă sunt ocupate, iar spitalele sunt copleşite de numărul de bolnavi care cer ajutor.

„Nu numai că este o urgenţă medicală, ci o adevărată catastrofă în sănătate”, a declarat Dr. Alfredo Celis, membru al Colegiului Medicilor din Peru, pentru CNN. Acesta a explicat termenul de „catastrofă” drept o situaţie în care pandemia a surclasat capacitatea de răspuns a sectorului medical.

Nevoile oamenilor vs. măsurile de carantină

Unul dintre principalele motive constă în inegalitatea socială din Peru, consideră Dr. Elmer Huerta. „Am observat că virusul acţionează diferit în funcţie de contextul socio-economic.” Multe persoane afectate de sărăcie din Peru nu au de ales şi sunt nevoite să se aventureze afară din locuinţe ca să nu moară de foame. Statisticile din 2017 arată că 49% din populaţia ţării nu deţine frigider sau congelator, 61% dintre aceştia trăind în zona urbană. Asta înseamnă că foarte mulţi trebuie să facă piaţa zilnic, aflându-se în imposibilitatea de a păstra alimentele la temperaturi potrivite.

Un stil de viaţă incompatibil cu izolarea

Oamenii s-au îmbulzit şi la bănci, pentru a accesa fondurile de ajutor social pentru coronavirus. Deşi programul guvernamental special conceput pentru a ajuta familiile sărace a fost o iniţiativă aplaudată de cetăţeni, modul de distribuţie a fondurilor nu a fost la fel de bine gândit, explică Kristian Lopez Vargas, economist şi profesor la Universitatea din California. „Nu e greu de prevăzut cum se vor comporta oamenii în asemenea condiţii.”

De asemenea, în unele cazuri, condiţiile de viaţă sunt opuse oricărei încercări de distanţare fizică. Peste 30% din locuinţele peruane sunt supraaglomerate, cu mai mult de 4 persoane împărţind o singură cameră.

Felul în care trăiesc şi lucrează, combinat cu necesitatea de a ieşi regulat din case pentru a obţine hrană şi alte obiecte esenţiale, toate au contribuit la acest „mix exploziv”, explică Lopez Vargas.

Starea de urgenţă, prelungită pentru a cincea oară

Vineri, preşedintele Vizcarra a extins starea de urgenţă până pe 30 iunie. Este a cincea prelungire a măsurilor restrictive în Peru, cu toate că de această dată au fost incluse şi relaxări ale anumitor sectoare economice, precum saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice şi livrările de mâncare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici