Medicul Didier Raoult a anunţat când se termină epidemia de coronavirus. Anunţul său a stârnit furie

Controversatul medic, devenit o adevărată vedetă în Franţa, Didier Raoult, a făcut o declaraţie care a atras din nou critici în Hexagon „Epidemia ar putea dispărea în primăvară, în Marsilia”.

10692 afișări
Imaginea articolului Medicul Didier Raoult a anunţat când se termină epidemia de coronavirus. Anunţul său a stârnit furie

Medicul Didier Raoult a anunţat când se termină epidemia de coronavirus. Anunţul său a stârnit furie

Afirmaţia a atras furia Agenţiei Regionale de Sănătate, dar când a fost contactat profesorul şi-a asumat cuvintele, relatează Le Parisien. „Nu ştim cu adevărat de ce dar un anumit număr de boli infecţioase dispar în primăvară în ţările cu climă temperată”, asigură Didier Raoult.

Profesorul promotor al controversatului tratament cu clorochină împotriva coronavirusului, a publicat pe youtube marţi, 14 aprilie, un videoclip în care explică că epidemia Covid-19 dispare „treptat” în Marsilia.

În timp ce izolarea francezilor tocmai a fost prelungită cu patru săptămâni iar spitalele din ţară se tem de un al doilea val, anunţul este surprinzător. Agenţia regională de sănătate (ARS) din Provence-Alpi-Coasta de Azur se teme că aceste declaraţii foarte optimiste ar putea duce la o slăbire a respectării izolarii.

„Există o scădere, dar nu o regresie. În mod evident, există mai puţine cazuri noi dar există totusi cazuri noi. Este prea devreme pentru a prezice sfârşitul epidemiei. Nu suntem imuni la un al doilea val”, explicăm ARS. Agenţia a anunţat că pregăteşte un videoclip pentru a răspunde profesorului punct cu punct

„Sunt atacat imediat ce vorbesc într-un videoclip”, a glumit miercuri Didier Raoult. El susţine de asemenea că „epidemia ar putea dispărea în primăvară, am spus-o deja cu câteva săptămâni in urma, nu regret nimic, o repet ”.

Cine este Didier Raoult

Medicul specialist în boli infecţioase se referă nu numai la cifrele de internări în spital de la Marsilia care arată de fapt o scădere a numărului de cazuri noi, dar şi la datele globale de la Universitatea John Hopkins care arată curbe descendente în cele zece ţări cele mai afectate.

„Este prea devreme să vorbim despre sfârşitul pandemiei. Pentru a spera la o încetare, mai mult de 60% din populaţie ar trebui să fie imunizată, acest lucru este departe de a fi cazul”, subliniază şi Sébastien Gallien, infectiolog la spitalul Mondor din Créteil (Val-de-Marne).

”Dar nu putem ignora opinia profesorului Raoult, un om de ştiinţă foarte mare, chiar dacă poate e formulată ca o speranţă. In ceea ce ma priveşte mă aştept ca epidemia să se mai prelungească o vreme în focare, pe ici şi colo în regiunile în care populaţiile sunt mai puţin imune. " a mai dăugat el.

„Este ciudat, dar este realitatea. Nu ştim cu adevărat de ce un anumit număr de boli infecţioase dispar în primăvară în ţările cu climă temperată” a spus profesorul Raoult. Acesta a fost cazul cu SARS, ruda cu Covid-19, care a pornit din China în 2002 şi care a murit de unul singur.

„Am fost cufundat în boli infecţioase de foarte mult timp, în Franţa şi în întreaga lume. Sunt unul dintre cei mai informaţi cercetători şi totuşi nu am înţeles niciodata acest lucru. Vorbim despre fenomene de mare complexitate, deoarece sunt boli ecosistemice. Ecosistemele se schimbă, ne schimbăm comportamentul”, a mai spus medicul. 

Raoult nu a comentat decizia lui Macron de a prelungi izolarea în Franţa: „Lumea politică este de asemenea de o imensă complexitate. De asemenea, există o mulţime de criterii pentru luarea deciziilor, cum ar fi personalitatea fiecăruia şi o mulţime de factori pe care pur şi simplu nu îi cunosc.”

Emmanuel Macron i-a făcut lui Didier Raoult o adevărată declaraţie de dragoste la RFI, vorbind despre infecţiologul din Marsilia ca despre un „mare om de ştiinţă”.  Reacţia profesului: „Personal, am întâlnit un om cu o mare inteligenţă care a înţeles tot ce i-am explicat."
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici