Riscul de a face o formă severă de COVID-19 depinde şi de tipul de astm

  • Persoanele care suferă de astm alergic nu fac forma severă a bolii
  • Studiul a apărut în Journal of Allergy and Clinical Immunology
  • Au fost analizaţi 65.000 de bolnavi cu astm
2214 afișări
Imaginea articolului Riscul de a face o formă severă de COVID-19 depinde şi de tipul de astm

FOTO. Profimedia

Riscul de a face o formă severă de Covid-19 depinde de tipul de astm. Adică?  În general, infecţiile virale agravează astmul, dar specialiştii sunt de acord cu vestea bună şi anume că persoanele care suferă de astm alergic nu vor face o formă care să le pună viaţa în pericol.

Gilda Popescu, medic pneumolog: „În astmul infecţios, apare inflamaţia datorită creşterii celulelor de tip inflamatorii, în special a citokinelor. În Covid, este tot un proces inflamator, în care sunt implicate aceste citokine. Practic, se însumează efectul celulelor de tip inflamator în astmul infecţios, pe când în astmul alergic, sunt aceste imonoglobuline igE, care sunt responsabile de alergie. Sunt forme mai uşoare pentru că este un alt mecanism în declanşarea astmului. În afara perioadelor de expunere la alergeni, persoana cu astm bronşic se comportă ca orice persoană sănătoasă, pe când la astmul infecţios, acele celule, citokinele sunt frecvent implicate şi atunci este mai expusă acea persoană de a face forme mai grave de infecţie cu Covid, decât cel cu astm alergic.”

Însă, la persoanele cu astm non-alergic este alta discuţia. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că a avea astm non-alergic creşte riscul de COVID-19 sever cu până la 48%. Această concluzie se bazează pe datele de la 65.000 de bolnavi de astm. Cu toate astea, astmul nu este încă în topul comorbidităţilor care duc la forme foarte grave ale bolii.

„Astmul este o boală inflamatorie cronică, caracterizată prin proces inflamator şi obstrucţie a căilor aeriene. În această inflamaţie a căilor respiratorii, dacă pacientul contactează şi infecţia cu Sars-Cov-2, manifestările sunt mult mai accentuate, tocmai datorită acestei inflamaţii preexistente. Virusul găseşte aici o cantitate mai mare de mucus şi se poate înmulţi mult mai uşor. Sunt trecute pe lista comorbidităţilor afecţiunile cronice obstructive ale plămânului. Dintre afecţiunile cronice obstructive face parte astmul, bpoc-ul şi atunci ele sunt afecţiuni la risc, care pot să îngreuneze situaţia unui pacient care contactează în plus şi infecţia cu Sars-Cov-2”, mai spune Gilda Popescu.

Anne Mary Manolache are astm. „Este destul de periculos şi astmul bronşic cronic, la fel ca orice altă problemă cronică. După cum auziţi, am şi o problemă la respiraţie. În fiecare dimineaţă, am aceeaşi problemă. Mă trezesc cu nasul înfundat. Astmul, da, într-adevăr este o problemă destrul de importantă, mai ales în perioada aceasta.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici