S-a hotărât! Ce măsuri ia Guvernul în privinţa variantei Omicron şi când vor intra în vigoare

  • Pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, persoanele care vin din afara UE în România vor trebui să prezinte un test PCR făcut cu cel puţin 48 de ore înainte.
  • România va introduce formularul de localizare a pasagerilor, pentru toţi pasagerii care intră în ţară, din 20 decembrie.
11148 afișări
Imaginea articolului S-a hotărât! Ce măsuri ia Guvernul în privinţa variantei Omicron şi când vor intra în vigoare

Măsurile au fost anunţate de ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi secretarul de stat Raed Arafat.

Persoanele din afara UE care nu sunt vaccinate vor intra în carantină timp de 10 zile. Persoanele care vin din spaţiul UE vor trebui să prezinte certificatul verde, iar persoanele nevaccinate care vin din zona roşie intră in carantină timp de 10 zile. Persoanele nevaccinate şi care nu prezintă un test făcut cu 72 de ore înainte intră în carantină 14 zile, a anunţat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Formularul de localizare a pasagerilor va trebui completat de toate persoanele care intră în România, din UE sau din afara uniunii. Introducerea formularrului va fi precedată de o stategie de comunicare, a anunţat Raed Arafat.

Pentru creşterea numărului de persoane vaccinate, Guvenrul va face apel la autorităţile locale şi va înfiinţa centre mobile de vaccinare care vor merge în zonele rurale unde există doritori.

Luni CNSU va discuta noile măsuri, urmând a fi apoi supuse votului, a precizat serteraul de stat Raed Arafat.

Un comunicat pe care îl prezentăm în întregime detaliază măsurile discutate:

Ca urmare a confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetăţenilor români depistaţi cu Omicron, aceştia fiind vaccinaţi şi cu o evoluţie bună a sănătăţii.

Deoarece specialiştii anticipează o posibilă creştere a incidenţei în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă şi importantă formă de protecţie, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.

În acest sens, Guvernul face apel către autorităţile locale, ca prin serviciile de asistenţă comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu şi să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziţie de MApN şi MAI.

S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii şi alţi cetăţeni UE care vin din ţările terţe vor prezenta test RT PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte ţări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate şi netrecute prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni şi care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetăţeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Având în vedere numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei şi facilitarea liberei circulaţii, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare şi o cale nouă de legătură, între ţară şi românii din diaspora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici