Studiu. Cercetătorii americani au testat 14 măşti – Tipul de mască care a obţinut cele mai slabe rezultate

  • Aceştia au suprins viteza cu care se răspândesc picăturile respiratorii dacă nu foloseşti o mască.
  • Cele mai eficiente măşti s-au dovedit a fi cele profesionale, destinate personalului medical.
  • Un rezultat satisfăcător au avut şi măştile de bumbac.
7553 afișări
Imaginea articolului Studiu. Cercetătorii americani au testat 14 măşti – Tipul de mască care a obţinut cele mai slabe rezultate

Studiu. Cercetătorii americani au testat 14 măşti – Tipul de mască care a obţinut cele mai slabe rezultate

În toamnă s-ar putea redeschide şcolile, aşadar, ar trebui să ştii ce măşti îţi protejează copilul cel mai puţin. Prin urmare, un grup de cercetători de la Duke University a creat o tehnică simplă pentru a analiza eficacitatea mai multor măşti care au devenit un accesoriu indispensabil.

În studiul publicat vineri, cercetătorii de la departamentul de fizică al universităţii au demonstrat că o metodă simplă care implică un laser şi un telefon mobil, poate evalua eficienţa măştilor prin studierea picăturilor respiratorii eliminate în timpul unei discuţii, scrie CNN.

„Folosim o cutie neagră, un laser şi o cameră foto”, a declarat Martin Fischer, unul dintre autorii studiului. "Fasciculul laser este extins vertical pentru a forma o foaie subţire de lumină, prin găurile din stânga şi din dreapta cutiei", adaugă cercetătorul.

În faţa cutiei este o gaură prin care vorbeşte un posibil infectat cu Covid. Camera telefonului mobil este amplasată pe partea din spate a cutiei a suprins momentul în care picăturile respiratorii sunt împrăştiate în toate direcţiile. Asta se întâmplă atunci când nu porţi o mască de protecţie.

Cercetătorii au testat 14 măşti care sunt disponibile pe piaţă, inclusiv o mască N95 montată profesional. În prima fază, testul a fost efectuat cu un vorbitor fără mască, apoi cu mască. Fiecare mască a fost testată de 10 ori.

Rezultatul? Cea mai eficientă mască s-a dovedit a fi cea profesională, de tipul N95. Măştile chirurgicale clasice, cu trei straturi şi măştile de bumbac, confecţionate în casă, au avut un rezultat satisfăcător. Potrivit cercetătorilor, cele mai ineficiente sunt măştile sportive.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici